A Magyar Stroke Társaság/ Magyar Kardiológusok Társaságának legfrissebb közleménye szerint minden évben egyre több stroke-os esetet regisztrálnak Magyarországon. 2013-hoz képest tavaly például 40 ezerrel több betegnél diagnosztizálták a problémát, ami szakemberek szerint azzal magyarázható a leginkább, hogy a magyar lakosság egészségügyi állapota még mindig alulmarad a nemzetközi átlagnak.

A megelőzés és a felismerés a legfontosabb

A társaság véleménye szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy sokan egyáltalán nem ismerik a szélütés tüneteit, hovatovább semmit sem tesznek az ellen, hogy esetleg megelőzzék a bajt, így az idei esztendőt hivatalosan is a Stroke Megelőzés Évének titulálták. Mindez különösen fontos azért is, mert a magyar lakosság általános egészségügyi állapota messze elmarad a nemzetközi átlagtól, ami megdöbbentő, mert a gazdasági, valamint természetesen a társadalmi fejlettségünk általános szintje lehetővé tenné, hogy ennél sokkal jobb eredményeket mutassunk fel. Márpedig az olyan megelőzhető problémák, mint a szív- és érrendszeri betegségek, de különösképpen a stroke még mindig vezető szerepet töltenek be a magyar emberek halálokait tekintve.
Már tavaly is átfogó kampány indult annak érdekében, hogy az emberek ne hezitáljanak azzal kapcsolatban, hogy ha a stroke tüneteit észlelik, akkor azonnal mentőt hívjanak, mert minél előbb kerül a beteg orvos kezébe, annál nagyobb a valószínűsége a teljes felépülésnek. Nagy probléma azonban, hogy sokan nem ismerik a tüneteket.

A stroke tünetei

A stroke a közhiedelemmel ellentétben nagyon sok egyértelmű tünettel rendelkezik, de a három legfőbb a következő: beszédzavar, féloldali végtaggyengeség, a száj félrehúzása. Ezek a tünetek soha nem járnak fájdalommal, ezért sokan hajlamosak arra, hogy bár rosszul érzik magukat, mégis arra várnak, hogy a tünetek elmúljanak, azonban mindeközben az agyban óriási romló folyamatok indulnak meg, amivel a páciens túlélési és felépülési esélyei csökkennek. Fontos tehát, hogy az illető minél előbb kórházba kerüljön.
A stroke ma az egész világon a harmadik leggyakoribb haláloknak tekinthető. Csak Európában már közel 1,5 millió halálesetet írnak fel a számlájára minden évben, és csak hazánkban 200-250 ezerre tehető a stroke árnyékában élők aránya, amiből 15 ezren halnak meg, miközben csak 40-50 ezer ember kerül időben ellátásra egy stroke központban. Tévhit, hogy a stroke csak az idősek betegsége, sőt mi több egyre gyakrabban sújtja már a fiatalabbakat is, a statisztikák szerint pedig a férfiakat átlagosan öt évvel előbb éri szélütés, mint a nőket.
Szintén szomorú statisztika, hogy a stroke-ot kapottak közel fele féloldali bénulástól szenved, és közel 20 százalékuk maradandó beszédzavarral éli le életét. Mintegy 22 százalékuk járásképtelen marad, és jelentős részük mások segítségre szorul a mindennapi teendők ellátása során. A betegség következtében az emberek 32 százaléka depressziós tüneteket is produkál.

Hasonló bejegyzések