Az ayurveda a nyugati világba a ’70-es években kezdett el terjedni, és elsősorban a jóga által vált ismerté. Sokan a jógával is azonosítják, annak ellenére, hogy az ayurveda lényegesen több ennél, hiszen számos aspektusa van.

Ugyanakkor az is tény, hogy a jóga is egy az ayurvedikus módszer lehetőségei közül, mely napjainkban egyre elterjedtebb. Manapság már egyre több helyen jógázhatunk, sőt, az internet térhódításának köszönhetően online jógaleckéket és videókat is letölthetünk.

De miért is érdemes jógázni? Persze akadnak még, akik csak annyit látnak benne, hogy kicsavart pózban állunk sokáig és közben „zümmögünk”, de a helyzet az, hogy a jóga egy olyan mozgásforma és meditációs módszer, mely egyszerre fejti ki jótékony hatását a testünkre és a lelkünkre. Lássuk, miért és jó jógázni?

A jóga pozitív hatásai a testünkre, az elménkre és a lelkünkre

Bár még mindig vannak kétkedők, de a jóga, ahogyan az ayurvedaikus módszere az jellemző, nemcsak a szervezetünkre gyakorol jótékony hatást, de a mentális egészségünk megtartásában és javításában is nagy szerepet játszik. De mi mindenre lehet jó a jóga?

Jobban fogunk aludni: rengetegen vannak, akik az alvászavarok kezelésére használják a jógát, ugyanis a jóga meditatív tulajdonságai és légzőgyakorlatai miatt javul az alvás minősége. A jógapózok között több is akad, amely az egészséges alvásmintákat támogatja.

Erősít és rugalmassá tesz: a megterhelő testtartások és gyakorlatsorozatok révén a testünk rugalmasabb lesz, az izmaink feszesebbek, de a fizikai erőnlétünk is nőni fog.

Stressz-csökkentő hatás: a jóga nemcsak az izmokat feszesíti, de a mentális egészségünkre is jó hatással van, ugyanis segít a tudatosság elérésében, csökkenti a szorongást és a depressziót, emellett pedig segít harmóniába kerülni önmagunkkal, aminek következtében a stresszt is jobban fogjuk tudni kezelni.

Fájdalomcsökkentő hatás: a hátfájás, az endometriózis és a térdfájdalom kezelésére nagyon sokan jógáznak, hiszen kutatások is bizonyítják, hogy ez a mozgásforma hatékonyan csökkenti a krónikus fájdalmakat.

Egészséges ízületek érdekében: a jóga, egy olyan mozgásforma, amely az ízületeinkre is jótékonyan hat.

Immunerősítés: a jógázással az immunrendszerünk is erősödni fog, ezáltal pedig ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben.

Hasonló bejegyzések