Az emberi szervezetre az étrend-kiegészítők számos kedvező hatást gyakorolnak, létfontosságú, vagy egyéb táplálkozási, illetve élettani hatásokkal rendelkező anyagokat tartalmaz koncentrált formában. A különböző étrend-kiegészítők segíthetnek, hogy az ásványi anyagok és vitaminok hiányát elkerüljük, vagy éppen megelőzzük.
Sokan azonban még mindig azért kerülik tudatosan ezeket a készítményeket, mert azt gondolják ezek lényegében csak gyógyszerek, melyek különbözően hathatnak a szervezetünkre. Nézzük, mi ebből az igaz.

Az étrend-kiegészítők valójában gyógyszerek?

A gyógyszerek az emberi betegségek kezelésére és megelőzésére szolgáló készítmények, tehát a gyógyszer szedés célja minden esetben valamilyen élettani funkció helyreállítása, módosítása, vagy javítása. A gyógyszerkészítmények gyógyhatásainak igazolására, a készítmény minden hatását, illetve mellékhatását bizonyítóan, laboratóriumi és klinikai vizsgálatokat szükséges elvégezni. Ezek a felmérések után szükség van az orvostudomány szerinti elemzésekre és kritikus kiértékelésekre is.
Az étrend-kiegészítők és a gyógyszereket között az egyik legnagyobb különbség az, hogy míg a gyógyszergyártáshoz mindenféle előzetes hatósági engedélyekre van szükség, az étrend-kiegészítők gyártója egyszerűen csak az első forgalomba hozatalkor kell egy bejelentést tennie az illetékes hatóságnál, különböző ellenőrzések céljaiból.
A másik nagy különbség, hogy a gyógyszereket egy különleges, minőségbiztosított, speciálisan zárt rendszeren keresztül szállítják a gyógyszertárakba és patikákba és ezeket patikán kívül tilos forgalomba hozni máshol. Persze az étrend kiegészítőkre ennyire szigorú korlátozások nincsenek, ami a speciális szállítását és forgalmazását illeti. Ezek a kiegészítők kedvező hatással vannak a szervezetünkre ám nem tulajdonítható gyógyító, betegséget megelőző hatásuk. Ám az mégis igaz, hogy ezek az étrend-kiegészítők igen kedvezően hatnak az emberi szervezet egészséges állapotára, így csökkenti sok betegség kockázati tényezőjét is.
Forrás: BiotechUSA bolt és webshop

Hasonló bejegyzések