Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési Központja, a CDC megvizsgálta, hogy melyek azok a maszkok, melyek a legnagyobb védelmet nyújtják a koronavírus omikron variánsa ellen. A vizsgálataik szerint a levegőben szálló, 3 mikronnál nem kisebb apró részecskék 95 százalékát kiszűrik az amerikai szabvány szerint készített N95-ös maszkok.

94 százalékot értek el az FFP2, KN95, KF84 jelzéssel ellátott maszkok, ezek is nagyon hatékonyak, hisz több réteg polipropilént tartalmaznak, és jól illeszkednek az archoz. De mi is az az FFP? Egy rövidítés, a filtering face piece rövidítése, ami azt jelenti, hogy szűrővel ellátott védőeszköz az arcon. Az ilyen légzésvédő álarcok elfedik a szájat és az orrot. Ma már sokan ismerik ezeket a maszkokat, hisz a koronavírus járvány megismertette az emberekkel.

Korábban bizonyos munkakörök esetében volt kötelező az ilyen maszkok viselése. Olyan helyeken, ahol különböző aeroszolok és finompor-részecskék vannak a levegőben, ezek sokszor nagyon veszélyesek is lehetnek, tartós és súlyos betegségek kialakulásához vezethet, ha ilyen részecskék károsítják a légzőrendszert. A maszkokat három kategóriába sorolják, attól függően, hogy milyen védelmet nyújt, így vannak FFP1, FFP2 és FFP3 típusú maszkok, melyek közül az FFP3 maszk nyújtja a legmagasabb védelmet. A témába vágó webáruházak többféle maszkokat is kínálnak.

Ezek a maszkok kiszűrik a vírusokat, baktériumokat, port, pollent és a szmogrészecskéket is a levegőből, így hatékonyak a koronavírus elleni védekezésben is. Természetesen csak akkor, ha helyesen viseljük ezeket. És csak addig, amíg védelmet nyújtanak. A hatékonyságot több tényező is befolyásolja, ezek egyike az alászívás, ami azt jelenti, hogy a maszkon kívülről is lélegzünk. Ahhoz, hogy ez az alászívás csökkenjen, fontos, hogy megfelelően állítsuk be és rögzítsük a maszkot. A sima, borotvált arc nagy előny, mint ahogy a hátul  összefogott haj is.

A CDC nem javasolja a kilégzőnyílással ellátott maszkok viselését, ezek ugyanis szűretlen levegőt juttatnak a környezetbe. Az is nagyon fontos, hogy  minden maszkot szorosan rögzítsünk, hiszen így jobban védenek a vírusok ellen. Aki textilmaszkot hord, egészítse ki egy orvosi maszkkal, így még hatékonyabb lesz a védelem.

Hasonló bejegyzések