Hamarosan itt a nyár, a legtöbb embernek erről a fagyi, a strand, a napozás és a hőség jut eszébe. A nagy melegben viszont nincs is annál kellemetlenebb dolog, mint mikor az ember meg van fázva. Már pedig a légúti megbetegedések, a torokfájás, a tüdőgyulladás nem kizárólag téli betegségek. Nyáron könnyen megbetegedhetünk a ventilátortól, a sok fagyitól, de a legtöbbször a klímaberendezés a ludas. Ám ha körültekintőek vagyunk, mindezek nem fognak bekövetkezni.

Életünk része lett a légkondi

Sokan nem bírják a nyári rekkenő hőséget, ezért beinvesztálnak egy légkondicionáló berendezésre. Irodákban, bevásárlóközpontokban is találkozhatunk velük, de a tömegközlekedési járműveken is találkozunk velük. A klímák egy-egy teret hűtenek le, és mi magunk szabályozhatjuk, hogy milyen hőfokra szeretnék csökkenteni a hőmérsékletet. Akármilyen melegünk is van, próbáljuk ne jégveremre hűteni az otthonunkat. Mindenképpen legyen beleszólásunk az irodai hűtésbe, beszéljünk a velünk egy légtérben dolgozó kollegákkal, hogy kitaláljuk a legoptimálisabb hőmérséklet – ne engedjük, csak azért mert a többiek hűvösebbet akarnak, komoly következményei lehetnek!

Milyen betegségekkel számolhatunk?

Szervezetünket igencsak megterheli, hogy kint negyven fok van, bent meg húsz. A klímából kiáramló hideg levegőtől könnyedén megfázhatunk, fájhat a torkunk. Kerüljük el azt, hogy közvetlenül az eszköz mellett legyünk huzamosabb ideig: a ránk áramló hideg levegő kikészítheti a füleket is, komoly fájdalmakat okozva. A ránk jövő hideg nemcsak a fülünket, hanem a szemeinket is bánthatja, könnyen begyulladhat az egész, vagy akár kiszáríthatja a szemet. Nemcsak a szemet száríthatja a klíma, de az orr nyálkahártyáját is, ekkor pedig sokkal könnyebben kaphatunk el mindenféle betegségeket. Az ereknek sem feltétlenül tesz jót a nem megfelelően beállított légkondicionáló, az összehúzódásokkal és kitágulásokkal is számolhatunk. A tüdőgyulladás és az egyéb légúti megbetegedések a legjellemzőbbek. Nem kifejezetten csak a hideg-meleg levegő okozhat ilyen jellegű megbetegedéseket, hanem az is, ha egyszerűen csak nincs rendesen megtisztítva a készülék, és azon megtelepedtek a gombák, egyéb kórokozók.

Tegyünk ellene!

Fogjuk vissza a fogyasztást, állítsuk kellemesre a hőfokot, ne legyen brutális különbség a kinti fokok és a benti hőmérséklet között. Nézessük meg szakemberrel a szezon előtt, hogy minden megfelelően működik-e, nincs szükség esetleges alkatrészcserére, vagy bármire. Kerüljük a ki-berohangálást, a szervezetünk nem fogja tudni, hogy mihez alkalmazkodjon. Tömegközlekedési eszközökön kerüljük azokat a helyeket, ahol a legjobban érződik a klímák áldásos hatása.

Hasonló bejegyzések