A dohányzás sok ember életében még mindig a mindennapi élet része.  Könnyen lehet találni valamilyen okot, amiért éppen jól jön egy újabb slukk, de leginkább a stressz kezelésére vált népszerű baráttá a cigaretta. Abból pedig mai világunkban akad bőven. De milyen egészségügyi következményekkel jár, ha valaki mégis úgy dönt, hogy leteszi?

A dohányzás utáni első pár hónap nehézségei

Sokan vannak, akik az elsődleges lelkesedéstől hajtva hisznek abban, hogy többet nem nyúlnak a cigarettás dobozhoz. Van, akinél egy életforma kezdetét jelöli ez a döntés, de van, aki nem talál más helyettesítő módszert a cigaretta nyújtotta élvezetekre és rövid időn belül visszaszokik. Bármelyik kategóriáról is beszélünk, a dohányosok többségének közvetlenül a leszokás után szembe kell nézniük az eddig folytatott életforma következményeivel, melyre a szervezet reagál a nikotin kiürülésével. A szembetűnő változás a felszökő kilókkal érhető tetten. Az első évben a vizsgált emberek tapasztalata szerint átlagosan négy-öt kilogramm plusz felesleggel lehet számolni. Jellemzően ez a súlytöbblet főként az első három hónapban rakódik le a kutatók megfigyelése szerint. De miért ennyire törvényszerű ennek bekövetkezése, mi áll ennek hátterében?

A nikotin zsarnoki ereje

A hízás elsődleges okaként a nikotin mennyiségének hirtelen csökkenését jelölik meg, hiszen ahogy a szervezet már nem jut utánpótláshoz belőle, lelassul az anyagcsere, ugyanis a nikotin jelentős étvágycsökkentő és anyagcsere-serkentő hatással bír. Ez azonban még mindig elmarad attól a pozitív élettani következményektől, melyek a cigaretta letételével nyerhetőek. E kezdeti nehézségek azonban sajnos sokakat visszavet a cselekvéstől. Pedig az egészség visszanyeréséért a plusz kilókkal szembeni harc vállalása nem túl nagy ár. Egy másik érdekes kutatás szerint, mely a Svájci Nemzeti Tudományos Alapítványnál (SNSF) látott napvilágot, a gyors súlygyarapodás az érintettek bélflórája összetételének megváltozásával hozható összefüggésbe a megnövekedett kalóriabevitellel ellentétben.

A bélflóra helyreállítása lehet az egyik kulcs a dohányzás befejezése után

A szakemberek megfigyelése szerint a dohányzásról való leszokás a bélrendszerben lévő baktériumok összetételében indít el változásokat. Érdekes eredményre jutottak egy nemrég közzétett tanulmányban, miszerint az elhízott emberek bélflórájában domináns baktériumtörzsek szaporodnak el az ex- dohányosok bélrendszerében is. Ennek eredményeképpen használják fel hatékonyabban a táplálékot, ezáltal a szervezet több energiát nyer, mint amennyire valójában szüksége van, és fel tud használni, és ez vezet rövid időn belül a testtömeg növekedéséhez.

Hasonló bejegyzések