A feherdental.hu szerint a fogszabályozás felnőttek és gyermekek részére máshogy történik. Felnőtteknél az állkapocscsontok már befejezték a növekedési fázist, itt előfordulhat a fogak elvesztése vagy akár a fogakat tartó állkapocscsont elvesztése is.

Ezenkívül a fogak megfelelő helyzetbe való elmozdulása lassabb lehet, mint a fiataloknál, akik még erősen növésben vannak. Harminc felett olyan összetett esetek jelentkezhetnek, ahol különböző szakemberek együttműködésére lehet szükség ahhoz, hogy a páciensnek tökéletes fogsort tudjanak kínálni.

Milyen problémákat korrigál a fogszabályozás felnőtteknél?

A fogszabályozó kezelések célja alapvetően a fogazati hibákhoz kapcsolódó bármely probléma, például a fogak közötti zsúfoltság, esetleg túl nagy távolság, a nyitott harapás, a keresztharapás vagy a túlharapás korrigálása. A felnőttek fogszabályozása valamivel összetettebb, mint a gyermekeké, mivel az állkapocscsontok már teljesen kifejlődtek, és nem lehet őket közvetlenül kezelni.

Az is előfordulhat, hogy ebben a korban a páciens már átesett más kezeléseken, például gyökérkezelésen, koronákon, fogászati implantátumokon. És bár ez nem jelent hátrányt a fogszabályozás megkezdésekor, fontos számolni vele.

Milyen előnyei vannak a fogszabályozásnak felnőtteknél?

Az esztétika javítása mellett a fogászati egészség és az általános közérzet szempontjából is számos előnnyel jár. A megfelelően igazított fogak megakadályozzák a fogak kopását és megkönnyítik a rágást, ami nemcsak esztétikailag fontos, hanem egészségügyi szempontból is.

Kép: feherdental.hu

Kép: feherdental.hu

Ezenkívül a fogazati hibák izomtúlterheléshez, nyaki fájdalomhoz vagy migrénhez is vezetnek. A jól igazított fogak viszont megkönnyítik a szájhigiéniát, csökkentve a fogszuvasodás vagy a fogágybetegségek kialakulását. Plusz érv, hogy a Trendencia szerint a fogszabályzó még divatos is!

Mennyi ideig tart a felnőttek fogszabályozása?

A fogszabályozásnál figyelembe kell vennünk, hogy felnőttek esetében a felső állcsontok már befejezték a növekedési fázist, ezért a fogak mozgása lassabb lehet, és a kezelések hosszabb ideig tarthatnak. A felnőtteknél a fogszabályozás időtartama 1,5-2 év szokott lenni.

Hasonló bejegyzések