A férfiak alacsony libidója, vagyis nemi vágya feszültséget okozhat a párkapcsolatban, kétséget, bűntudatot táplálva az érintett férfiakban és partnereikben. Az alacsony nemi vágy azonban sikerrel kezelhető, ha azonosítják a kiváltó okot. Az alacsony libidó nem tévesztendő össze a merevedési zavarral, bár a két állapot együtt is fennállhat.

Lényeges, hogy a párok őszintén kommunikáljanak egymással, miközben azonosítják a lehetséges okokat. A kezelések különbözőek lehetnek, és magukban foglalhatnak pszichoterápiát, hormonpótlást, életmódbeli változtatásokat és gyógyszerek szedését is.

Az alacsony libidót a férfiaknál okozhatja egyetlen tényező, de gyakrabban több tényező kombinációjával függ össze. Ide tartozhatnak az alacsony tesztoszteronszint, bizonyos gyógyszerek, a depresszió, krónikus betegségek és a stressz.

Maga a libidó az ember szexuális vágya. Ezt pedig számos tényező befolyásolja, többek között a tanult viselkedés, a hormonok és az agyműködés. Az életkor, a gyógyszerek, az ingadozó hormonszintek és a betegségek mind befolyásolhatják az ember libidóját.

A tesztoszteron egy fontos nemi hormon, ez felelős a férfi fizikai jellemzőiért, például az arcszőrzetért és az izomzatért. Ez a hormon segít fenntartani a nemi vágyat és a spermatermelést is. A tesztoszteronszint a serdülőkorban és a korai felnőttkorban tetőzik, majd az életkor előrehaladtával csökken, 30 éves kor után évente körülbelül 1-2 százalékkal.

A közhiedelemmel ellentétben az alacsony tesztoszteronszint ritkán okoz merevedési zavarokat, azonban más módon is zavarhatja a szexet, úgy, hogy csökkenti a libidót.

Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak alacsony nemi vágyat a férfiaknál, ide tartoznak bizonyos görcsoldók, antidepresszánsok, bétablokkolók.

A lelki okok között pedig érdemes megemlíteni a depressziót, ami nemcsak okozhatja a csökkent nemi vágyat, hanem következménye is lehet, ami tovább ronthatja a helyzetet. Ezeken kívül több életmódbeli tényező is hozzájárulhat a férfiak alacsony libidójához. Ilyenek az alkohol- és drogfogyasztás, az elhízás vagy épp a dohányzás. A megoldási lehetőségek sokrétűek, mindig attól függ, hogy melyik lesz a működőképes, hogy mi váltotta ki a csökkent libidót.

Hasonló bejegyzések