A matrac, amennyiben megfelelő tisztítás mellett használják, aligha okoz allergiás tüneteket. Sajnos a port és a poratka könnyedén megtelepszik a legtisztább környezetben is, amennyiben van módja textil, kárpit, szivacs agyagban lerakódni, élősködni. A gombaspórák, a szezonális pollenek a levegőben terjednek, így egyetlen szellőztetés alkalmával nagy mennyiségben kerülhetnek be otthonunkba, azon belül lerakódnak bárhol, még a matracon is.
A matracgyártás folyamatosan fejlődő ágazat, különböző innovációk következtében olyan matractípusok elkészítésére is lehetőség van, melyek könnyű tisztíthatóság mellett olyan anyagból állnak, amik nem engedik a poratka, gomba elszaporodását. Természetesen a por nagyon ádáz ellenség, így szinte mindenhová bejut. Az antiallergén matrac azonban roppant könnyen tisztítható, felületén a gomba, atka és a baktériumok nem élnek meg.

Egy matrac mitől antiallergén?

Hivatalosan az antiallergén matrac megnevezés azokra az ágybetétekre használandó, melyeknek gyártása során nem használtak fel allergizáló hatású anyagokat, valamint olyan anyagösszetétellel, technológiával dolgoznak, melyek azt eredményezik, hogy a kész matrac szövetén a baktériumok, gombák és élősködők nem képesek megtelepedni. Az antiallergén matracok jelentős része kiemelkedő szellőzéssel bír, melyet akár a matrac oldalán elhelyezett szellőzőnyílások is biztosíthatnak.
Érdekes:

Ezek a szellőzőnyílások egyébként nem minden matracra jellemzőek, de ha allergiásnak keresünk matracot, akkor a megfelelő, szellőzést biztosító ágyrács mellett fontos olyan matracot választani, ami önmagában is jól szellőzik. Az antiallergén matracok levehető, mosható huzattal ellátott fekvőbetétek, így a felületi por, pollenek és egyéb szennyeződések könnyedén eltávolíthatók.
A biomatracok kimondottan antiallergén darabok, de nagyon sok latex, memóriahab matrac is antiallergénné tehető ma már. A különböző rugós vagy szivacsmatracokkal nehezebb dolgunk van. De megfelelő minőségű, kiváló alapanyagból gyártott, antiallergén, levehető huzattal, jó szellőzéssel és gyakori tisztítással az allergiás tünetek csillapíthatók.

Csak allergiásoknak kell antiallergén matrac?

Tulajdonképpen a megfelelő tisztítás és védelem már elegendő ahhoz, hogy egy alapvetően allergiától nem szenvedő ember kényelmesen és higiénikusan alhasson bármilyen matracán, így egyértelmű, hogy nincs szüksége mindenkinek antiallergén matracra. Ha gyerekekről vagy öregekről van szó, akkor is inkább a kiemelkedően jó alátámasztás, a megfelelő szellőzés és hőszabályozás a fő szempont, melyhez csak bizonyos esetben társul alapvető kritériumként az, hogy antiallergén legyen.
Logikus lenne, hogy a kisbabák, gyerekek számára csak és kizárólag antiallergén matracot vegyünk. Ez ügyben megoszlanak a vélemények, mert a gyerekorvosok egy része azon a véleményen van, hogy a kicsiket nem szabad a széltől is óvni, mert amennyiben szinte steril környezetben élik első hónapjaikat, könnyebben lehetnek allergiásak, érzékenyek olyan környezeti tényezőkre, melyek a világunk alapvető és mindennapos részét képezik. Mindemellett természetesen kiemelten kell figyelni a babák, gyerekek környezetének tisztaságára és higiéniájára, bőrük, nyálkahártyáik védelmére, de nem szabad átesni a ló túloldalára. Félreértés ne essék, problémát nem okoz, ha a baba antiallergén matracon alszik, de azt a tévhitet mindenképpen el kell oszlatnunk, hogy ez feltétlenül szükséges.

Hasonló bejegyzések