A foghúzás a teljes fog eltávolítását jelenti. A szakemberek teljes fog alatt a gyökereket is értik. Ez azért számít egy komoly beavatkozásnak, mert a fogak látható része csak az egy harmada a teljes fognak. A nagyobbik része a fogágyban van. Minden húzás másképp zajlik, egy szimpla gyökerű fogat egyszerűbben húznak ki mint egy két vagy három gyökerűt.

Illetve a technikája is más a húzásnak egy első és egy hátsó fognak. A húzásra csak akkor kerül sor, ha a fog már nagyon fáj, nem tudják, vagy nem éri meg a gyökérkezelés. Ilyen eset lehet a nagy mértékű foggyulladás. Akut foghúzásról akkor beszélünk, ha a fognak nincsen fájdalma, esetleg még egészségesnek is gondolnánk.

Mégis a gyökerén kialakult egy góc, ami kihat az egészségügyi állapotunkra. Például elkezd hullani a hajunk, kiütéses lesz a bőrünk, repedezik a körmünk.

Fogágy gyulladás esetében a fogat tartó szövetek- a csont és íny elkezd nagy fokúan pusztulni. Emiatt elkezdenek lötyögni a fogak, kimozdulhatnak a helyéről az akár teljesen egészséges fogak is. Nagyobb mozgás esetében a fogszerkezet és az íny közötti réseken beszivárognak a baktériumok amik gyulladást okoznak. Ezek a gyulladt részek szintén az egész testünkre kihathatnak.

Hogyan történik a foghúzás?

A foghúzás minden esetben érzéstelenítés mellett történik. Bár vannak kivételek, mikor egy nagyon mozgó, lötyögő, egy gyökerű fogat elég lidokainnal lefújni, nem feltétlenül kell injekciót használni. Az injekció beadása után, pár perc várakozási idő elteltével a fogat különböző speciális fogókkal, ínyletolókkal és emelőkkel megpróbálják kimozdítani a helyükről.

Gyakran a gyökerek helyzete, össze összevisszasága miatt a húzás egy több lépcsős folyamattá alakul. Ilyenkor a gyökér akár bele is törhet a fogágyba.

Ugyancsak szükség lehet a vésésre, ha a fogmaradvány nehezen hozzáférhető helyen van vagy nem lehet fogóval jól megszorítani. Ekkor sok esetben a fog körüli csontból is lefaragnak egy kis réteget,hogy minél nagyobb felületen érintkezzen a fogó a foggal. Ha a fogorvos ennek ellenére sem jár sikerrel, akkor sajnos szájsebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

Hasonló bejegyzések