Ma már világszerte egyfajta járványként tekint az orvostudomány az elhízásra, amivel kapcsolatban évente több tucat kutatás indul annak érdekében, hogy megoldást találjanak a problémára, vagy csak újabb megdöbbentő tényekkel riasszák el az embereket attól, hogy figyelmen kívül hagyják mértéktelen súlygyarapodásukat.
Az ilyen elrettentő példák azok, amelyek az elhízás valódi árnyoldalait mutatják be, avagy a problémának azt a részét, amely szerint a túlsúly milyen komoly betegségek kiváltója is lehet, ezáltal nem csak közvetlen, hanem közvetett formában rengeteg halálos kimenetelő probléma forrásának is tekinthetjük. Az általános szív- és érrendszeri megbetegedések és mozgásszervi panaszok mellett ma már egyre több esetben okolják a túlsúlyt például a daganatos megbetegedések kiváltójaként is, hiszen a túl sok testzsír annyi káros anyagot tart meg a szervezetben, amelyek hozzájárulnak a rákos sejtek burjánzásához.

A szívroham ellen van megoldás

A Kaliforniai Egyetem orvostanhallgatói nemrégiben ezen felbuzdulva nekiláttak egy olyan kutatásnak, amelyben többnyire az elhízott emberek szív- és érrendszeri megbetegedései kapcsán hozhatnának enyhülést, illetve csökkenthetnék a kockázatot. A számtalan megvizsgált lehetőség közül a szaunázás kapcsán mértek meglepően jó eredményeket, kutatások alapján ugyanis azok a férfiak, akik rendszeresen járnak szaunába, kétharmadával csökken a szívroham kialakulásának kockázata – függetlenül attól, hogy van-e rajtuk túlsúly vagy sem.

A Jama Internal Medicine című szakfolyóiratban közölt tanulmányból kiderült, hogy ehhez az eredményhez természetesen rendszeres szaunázás szükségeltetik, így az áldásos hatást csak akkor várhatják az emberek, ha hetente legalább 4-7 alkalommal eljárnak és élvezik a forró örömöket. Azok a férfiak, akik így tettek, a megfigyelések alapján kétharmadával kisebb eséllyel kaptak szívrohamot, mint azok, akik korábban még ki sem próbálták ezt a rekreációs élményt.

Közel 20 percnyi izzadás már elég minden nap

A kísérletekben közel 2 500 finnországi férfi vett részt, akik vállalták, hogy több mint 20 éven keresztül, rendszeres időközönként megvizsgálja őket egy kutatócsoport. A kiválasztott korosztály a vizsgálat kezdetén 42 és 60 év közötti volt, és az évek során bizonyosságot nyert, hogy azok, akik a legtöbb időt töltötték a szaunában, sokkal kisebb valószínűséggel kaptak szívrohamot. A statisztikák alapján azok, akik hetente mindössze 2-3 alkalommal jártak el szaunázni, már 22 százalékkal mérsékelni tudták a hirtelen szívhalál kockázatát, de amennyiben a hét minden napján élvezte valaki a szaunázást, ezt az értéket akár 63 százalékra is növelhette.
Dr. Rita Redberg kardiológus szerint azok élvezték a legnagyobb előnyt, akik naponta legalább 19-20 percet töltöttek el a szaunában. Azt a szakértők sem tudják tudományosan megmagyarázni, hogy a szaunázás pontosan miként járul hozzá a szívroham kockázatának csökkentéséhez, ellenben úgy vélik, hogy az érrendszer karbantartása, és folyamatos tornáztatása állhat a háttérben.

Hasonló bejegyzések