Nagyon sok, akár egymással ellentétes tanáccsal  is találkozhatunk manapság az egészséges táplálkozás területén, és bizony nem egyszerű eligazodni köztük. Lényegének összefoglalására számos kísérlet született, hol kecsegtetőbb, hol kevésbé sikeres eredménnyel, sőt néha a szakirodalom is csak jóindulattal nevezhető megbízhatónak. Nézzük a részleteket!

Változatosság felsőfokon

Az első és legfontosabb az egészséges táplálkozást illetően, hogy minél változatosabban étkezzünk. Minél többféle élelmiszert tartalmaz étrendünk, minél többféle ételkészítési módozatot alkalmazunk, és használunk fel, annál hatékonyabb eredményt érhetünk el. A megszokott ételeket bátran váltsuk fel, ízleljünk meg újabbakat, és újabbakat, és csak akkor alkossunk véleményt valamiről, ha már kipróbáltuk.
A nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend már önmagában is komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájut szervezetünk, így az étrend-kiegészítőkre már nem biztos, hogy szükségünk lesz majd.

Zsír mellőzése

Fontos, hogy kevésbé zsíros ételeket fogyasszunk, és főzéshez, sütéshez inkább a margarint, vagy az olajat helyezzük előtérbe. Ez kifejezetten megfontolandó olyan emberek számára, akik keveset mozognak, vagy ülő munkát végeznek. A gőzölés, párolás, fedett cserépedényben, fóliában való sütés mindenféleképpen előnyt élvez a zsiradékokkal szemben, valamint a rántás helyett inkább kevés liszttel, keményítővel habarjuk be ételeinket.

Kevesebb só

A magyaros ételek hangosan a fűszerektől, így a sótól is. Nem is csoda, ha hozzá vagyunk szokva a jól elkészített, ízes finomságokhoz. Azonban ha fontos számunkra önmagunk és családunk egészsége, akkor mérsékeljük a töménytelen mennyiségű só használatát, ezt is nagyon hamar meg lehet szokni. Különösen igaz ez a gyermekre, mert az ekkor kialakult ízlés később már nehezebben változtatható meg. Ha fogyasztásra készült élelmiszereket vásárolunk, akkor is a kevésbé sózottakat válasszuk, és ismerkedjünk meg a konyhaművészet többi csodás fűszerével is.

Hasonló bejegyzések