Manapság nagyon sokan szenvednek attól, hogy rendkívül stresszes az életük. A stressz pedig nagyon sokféle gond okozója is lehet, mind lelki, mind testi szinten, így nem szabad ezt a problémát félvállról venni. Persze azt sem árt tudni, hogy a környezeti változásokra a stressz egy természetes reakciója a szervezetünknek.

A testünk ugyanis így készül fel arra, hogy esetleg hirtelen csúcsteljesítményre lesz szükség egy esetleges veszély miatt. Ezzel még alapvetően nem is lenne baj, viszont tartósan már egyáltalán nem mondható sem természetesnek, sem pedig egészségesnek.

Ugyanis a stressz arra készteti a szervezetünket, hogy azok a testi folyamatok kerüljenek előtérbe, persze egyéb funkciókat is háttérbe szorítva, melyek vészhelyzet esetén hasznosak lehetnek, mint a gyorsuló légzés, a magas pulzus és vérnyomás, vagy a lassuló emésztés. Ezt pedig tartósan fenntartani nem a legjobb a testünk számára.

Milyen következményekkel járhat a krónikus stressz?

A krónikus stressznek számos jele lehet, melyekre mindenképp érdemes figyelni. Olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a feledékenység és koncentrációs zavar, fáradtság, alvási problémák, ingerlékenység, migrén vagy gyakori fejfájás, emésztési panaszok, mint a székrekedés, a hasmenés vagy a hányinger, de akár drog és alkoholproblémák is utalhatnak arra, hogy valaki krónikus stresszben szenved.

A tartós stressz nemcsak a lelki, de a testi egészségünkre negatívan fog hatni. Közvetlenül és közvetve is komoly betegségek okozója is lehet. A stressz például magas vérnyomáshoz vezethet, ez pedig komoly szív és érrendszeri problémák okozója is lehet, de akár alvás-, hormon- és anyagcserezavarok, emésztőrendszeri és neurológiai tünetek is megjelenhetnek.

Sokáig sorolhatnánk azokat a betegségeket, melyek kiváltó oka a krónikus stressz, ezért rendkívül fontos, hogy ilyen helyzetekben megtaláljuk a számunkra legjobb módszert a stressz csökkentésére. A stressz oldására is számos megoldás, létezik, viszont nem mindenkinek válik be ugyanaz. A sport és a megfelelő tápanyagok bevitele a szervezetbe sokat segíthet, de sokféle egyéb stressz oldó módszer létezik.

Hasonló bejegyzések