A rovarok többsége bár hiába tűnik ártalmatlannak, sajnos rendkívül sok betegség és fertőzés kórokozóját hordozhatja magán, így például a csótányok is ide sorolhatók, amelyek akár nagyon súlyos, akár végzetes kimenetelű megbetegedéseket is okozhatnak az embernél.
Bár sokan hajlamosak csak és kizárólag a vírusokra és a baktériumokra fogni az efféle megbetegedéseket, azonban példának okáért a csótányoknál a különféle allergének is előidézhetnek problémákat, így aki például nagyon érzékeny erre, az könnyedén súlyos allergiás vagy asztmás rohamot is kaphat attól, ha csótányok költöztek az életterébe.

A gyerekekre jelentik a legnagyobb veszélyt

A csótányok leginkább a gyermekekre jelentik a legkomolyabb veszélyt, hiszen bizonyítottan ők a legérzékenyebbek azokra az allergén fehérjékre, amelyek nagy mennyiségben találhatók meg az állatok nyálában, ürülékében és egyéb testnedvekben. Az ilyen allergének egy arra érzékeny kisgyermek esetében akár súlyos asztmás tüneteket, anafilaxiás sokkot is okozhatnak. Az allergiás reakciók pedig egyáltalán nem ritkák, sőt mi több, pláne gyermekeknél nagyobb az érzékenységi faktor, ezáltal a rizikó is.

Kapcsolódó..

Ilyen esetben a legtöbb szülőnek általában a por, a toll, az állatszőr vagy a pollen jut eszébe először, ha még nem került felfedezésre a gyermeki asztma hátterében álló probléma, miközben nem lehet kizárni, hogy az ilyen tüneteket az otthonunkba frissen beköltözött csótányok idézhették elő.
Sajnálatos módon kijelenthető, hogy főként az elavult városi háztartások jelentős többsége ma nagyon súlyosan ki van téve kisebb vagy nagyobb mértékű csótányfertőzésnek. Ez nem minden esetben a hanyagság vagy az igénytelenség jele, mert a csótány tipikusan az az állat, amelyik egy tiszta, rendszeresen takarított és rendezett otthonban is megjelenik. A helyzetet tovább súlyosbíthatja – pláne a gyerekek szemszögéből –, hogy nagyon sok iskola, tornaterem, vagy más egyéb közösségi helyiségek is gyakran fertőzöttek a csótányok által.
Ami súlyosbíthatja a dolgot, hogy a csótányok a legtöbbször a konyhában és a kamrában telepednek meg, ezáltal az általuk terjesztett allergének ezeken a helyeken, táplálékaink közelében, vagy éppen táplálékunkon halmozódhatnak fel. Ha ilyesmit tapasztalunk, a higiénia és az adott terület tisztán tartása már sok esetben nem elég, noha az allergénektől megszabadítjuk az adott helyet, ellenben a csótányoktól csak irtással szabadulhatunk meg.

Baktériumok, férgek és egyéb kórokozók

Ami azonban a csótányok esetében nagyobb baj, hogy nemcsak allergén anyagokat terjesztenek, hanem az eddigi kutatások alapján legalább 33-féle baktériumot, 6-féle parazitát és legalább 7 egyéb veszélyes kórokozót. Bár a legtöbb esetben ezek ártalmatlan bélfertőzéseket idéznek elő, azonban az egészségügyi kockázat nagyon magas, ezáltal akár életveszélyes fertőzéseket is kaphatunk. A csótányok fertőzései egyébiránt nagyon gyakran összhangban vannak életmódjukkal.
Konkrétan bárhol megjelennek, bármire felmásznak, ürülékre, köpetekre, rothadó szemetekre, ezáltal valóban könnyen összeszedhetnek baktériumokat, de ha csak a lakásban vannak, akkor nyilván a fertőzésveszély kockázata lényegesen kisebb. A csótányokat leginkább otthonunk gyakori tisztításával és takarításával előzhetjük meg a legkönnyebben, de mivel tiszta környezetben is megjelennek, ezért ez sem garantálja száz százalékosan, hogy a kártevők távol maradnak lakókörnyezetünktől, szóval száz százalékos biztonság nem létezik.

Hasonló bejegyzések