Annak ellenére, hogy nevéből mindenki a bányászatra asszociál, nem csupán a mészkőbányászat miatt volt nevezetes a mai Kőbánya. Miután a XIX. század végén betiltották a további bányászatot, a terület adottságait a szőlőtermelők és a sörfőzők használták ki. A mai X. kerület a sertéstenyésztésben is fontos szerepet játszott, a XVIII. században sok sertéstartó vett itt telket állatai számára.
A bányászat és a sertéskereskedelem is véget ért Kőbányán a XIX. század végén, Budapest egyesítésével pedig ugrásszerűen nőtt a lakosság száma. Jelentős ipar alakult ki a kerületben, a XIX. század közepétől: vízimalmok, téglagyár, később konzerv-, gyógyszer- és sörgyárak is épültek. Azonban az ipar köré települt munkáscsaládokban hiányos volt az iskoláztatás, ezért 1904-ben gimnázium létesült a kerületben.

Bor és sör – 10. kerület

Két hegyen folyt a kőbányai szőlőtermesztés, az Ó-hegy és az Új-hegy nevét is utca viseli ma a kerületben. A címerben is szereplő csősztorony – mely a Harmat utca és a Gitár utca kereszteződésében található – emlékeztet az itt működött borászatokra. Nem a bor az egyetlen „nemes nedű”, amely Kőbánya nevéhez köthető. Két sörfőzőgyárat is alapítottak, a Perlmutter, illetve a Barber és Klusemann serfőzőt. Előbbiből alakult ki később a Dreher-gyár, miután Dreher Antal felfedezte, hogy a kőbányai kutak vize, és a korábbi bányák után maradt pincék kiválóan használhatóak a sörfőzésre.

Több mint munkáskerület – Kőbánya

A lakosság miatt Kőbánya munkáskerületként került a köztudatba, mai képét döntően a földszintes külvárosias lakások, és a 70-es évektől kedve felhúzott panelházakból létrehozott lakótelep alakította ki. Ma Budapest földrajzi középpontja Kőbányán van, két jelentős tömegközlekedési csomóponttal, az Örs Vezér terével, és Kőbánya-Kispesttel. A korábbi városközpont, Kőbánya-alsó vasútállomás ma már kevésbé jelentős.
Nem sokkal a korábbi központtól tornyosodik a Szent László-templom, mely a kerület egyik nevezetessége, illetve Szent László Gimnázium, melyet hívhatunk akár Kőbánya egyik büszkeségének is. Itt található a Népliget, az Új Köztemető és az Izraelita temető, és a korábbi bányászati tevékenységekre használt területeken is igyekeznek zöldövezeteket kialakítani.

Hasonló bejegyzések