Amikor a biztonságos közlekedés kerül előtérbe akkor nagyon fontos tényező a gumiabroncsok szempontjából a belső légnyomás. A téli gumiabroncsok esetében még jobban oda kell figyelni erre, hiszen akár életek is múlhatnak ezen! Fontos, hogy a gumiabroncsok légnyomása mindig az előírt értéknek megfelelő legyen.
A légnyomástól függ a gépjármű menetteljesítménye, ezen belül is a kanyarstabilitás vagy az oldalkúszási tulajdonságok.
Sokszor ebből a hiányosságból alakulhat ki a túlkormányozottság is. Hirtelen irányváltoztatás, vagy egy élesebb kanyar esetén, ha ezek a hibák fennállnak, akkor az is előfordulhat, hogy a gépjármű vezetője képtelen irányítása alatt tartani a gépjárművet. A kellőnél alacsonyabb guminyomás esetén az alkatrészek felmelegedhetnek és akár maradandó sérüléseket is okozhatnak az abroncsokon.

Adac téligumi teszt 2011.

Ha azt a hibát követjük el, hogy magasabb nyomást teszünk az egyes abroncsokba, akkor már nem érintkeznek akkora felületen az aszfalttal és ezáltal a tapadási és az egyéb menettulajdonságai jelentősen megváltoznak. Érdemes a prémium abroncsok közül választani, mondjuk a Semperit téligumi garnitúrák közül, és ha a fentiekben felsoroltakat folyamatosan figyelembe vesszük és be is tartjuk, akkor nagyon sokáig hű társaink lehetnek ezek a minőségi abroncsok.
A nyári gumiabroncsok esetében is hasonlóan kell eljárni és nagyon körültekintően kell a légnyomásokat ellenőrizni. Érdemes akár kéthetente is ellenőrzést tartani a gumiabroncsok nyomását illetően, hogy megbizonyosodjunk azok helyes mértékéről. Ezeket az ellenőrzéseket érdemes hideg abroncson elvégezni, hiszen ilyenkor kapjuk meg azokat az értékeket, amelyek pontosak lehetnek.
A gumiabroncsok összehasonlítása a különféle teszteken egy évben többször is megtörténik, így érdemes ezeket is folyamatosan figyelemmel kísérni. Ha ezek alapján dönti el, hogy mely abroncsot választja, akkor nagyon nem hibázhat és a Semperit abroncsok a legtöbb ilyen teszten igen jó eredményeket érnek el.

Hasonló bejegyzések