A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közösen alapos kutakodásba kezdett a Magyarországon kapható szén-monoxid érzékelők kapcsán, ezáltal kiderült, hogy minden tíz itthon kapható ilyen készülékből kilenc egyáltalán nem látja el megfelelően a feladatát.
A vizsgálat célja nem csak a szerkezetek problémáinak kimutatása volt, hanem az is, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a fűtési szezon kezdetén milyen rendkívül jelentős veszélyek fenyegetik a családokat abban az esetben, ha nem tartják be a legalapvetőbb biztonsági előírásokat.

Nagyon rossz a hazai helyzet

A hatóságok konkrét vészhelyzetekben vizsgáltak meg különféle szén-monoxid-jelző készülékeket, amelyek kapcsán azt tapasztalták, hogy még néhány drágább készülék is kudarcot vallott éppen akkor, amikor szükség lett volna rá, ezáltal egyik-másik vagy egyáltalán nem jelzett, vagy egészen tévesen riasztott a szén-monoxid kiáramlás esetében. Természetesen az eredmények alapján nem szabad minden egyes készüléktípusra jellemző következtetéseket levonni, mert a hatósági mintavétel direkt termékbiztonsági szempontból történt, vagyis az eleve gyanús termékeket választották ki a próbavásárlás során.
Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a hatóságok főleg az olcsóbb kategóriából válogattak, illetve olyan készülékeket teszteltek, amelyek ránézésre egyáltalán nem tűntek biztonságosnak, esetleg olyan valótlanságokat állítottak, amelyek az adott árkategóriára egyáltalán nem lehettek volna jellemzőek. A drágább árkategóriás szerkezetekkel együtt tehát bizonyára jobb eredmény született volna, de a magyar emberek számára főként az olcsóbb készülékek érhetők el, amelyek bizony csődöt mondtak a teszteken.

Így válasszunk!

Ha garantáltan működő és biztonságos szén-monoxid-jelzőt szeretnénk vásárolni magunknak, akkor az első és legfontosabb szempont, hogy mindig szaküzletben tegyük azt. Keressünk fel például tüzeléstechnikai szaküzleteket, és ne a hipermarketben válogassunk a leértékelt darabok között. A szaküzletben a vásárló nem csak kipróbálhatja, de az eladóval konzultálva meg is beszélheti a szerkezet működését, használatát és így tovább. Fontos továbbá, hogy mindig csak olyan készüléket vegyünk magunknak, amelyeken megtalálható a próbagomb, amellyel a vásárláskor, és később otthon is megbizonyosodhatunk arról, hogy a készülék valóban véd minket.
Minden esetben csak és kizárólag olyan terméket válasszunk, amihez részletes leírást találunk, ezen felül magyar nyelvű használati leírás jár hozzá a forgalmazó vagy a gyártó részéről. Érdemes egyébiránt a felszerelést is szakemberrel végeztetni, vagy egy szakemberrel konzultálni erről. Az érzékelőknek van bizonyos élettartamuk, amit soha ne haladjunk meg, és ha egy olcsóbb készülék hosszabbat kínál társainál, saját biztonságunk érdekében soha ne bízzunk meg benne, vagy teszteljük le hetente legalább egyszer.

Hasonló bejegyzések