Mindannyian jól tudjuk, hogy a megfelelő szigetelés nemcsak a hideg, téli időszakokban fontos, hanem a tikkasztó kánikulában is. Ez általában csak a fagyos idényben jut eszünkbe, amikor a tél beköszöntével a fűtésszámla egyenlege az egekbe szökik. Azonban a forró hőség, amikor a fűtésszámlának nyoma sincs, csak a pénztárcánkat nem viseli meg, szervezetünket igen; akkor, ha nem jó szigeteléssel rendelkezik a helyiség, amelyben tartózkodunk.

A hideg, téli nappalok és éjszakák; forró, kibírhatatlanul izzasztó nappalok és éjszakák

Mindenki tapasztalta már, hogy milyen kellemetlenséget okoz a csípős hidegben hazaérni a kihűlt lakásba, és bosszankodni azon, hogy hiába fűtöttünk be tegnap este, a jó melegnek már nyoma sincs. Arról nem is beszélve, hogy ebben az időszakban a fűtés díja szó szerint az egekbe szökhet, a kellemes hőmérséklet nyújtotta komfortérzetnek pedig töredékét tapasztalhatjuk.
A másik véglettel pedig a nyári hónapokban találkozunk mindannyian: amikor a tűző napsütés elől szinte menekülünk a hűs lakásba; ehelyett pedig felmelegedett, izzasztó légtér fogad bennünket, és minden reményünk szertefoszlik.
A megoldás: tökéletes nyílászárók és szigetelés!
A fenti problémák oka rendkívül egyszerű: a legfontosabb ilyenkor arra odafigyelnünk, hogy lakásunk, házunk szigetelése optimális legyen. Gyakorlatilag mindenféle anyag rendelkezik hőszigetelő tulajdonsággal, azonban megvannak az építőiparban azok az anyagok, amelyek speciális, kiemelkedő hőmegtartó képességgel rendelkeznek. A házak falait ezekkel érdemes bevonni, vagy bevonatni, mert nagyrészt ezek fognak minket hozzásegíteni ahhoz, hogy a téli időszakokban meleg fogadjon minket, és fűtésszámlánk amennyire lehet, kímélje pénztárcánkat; a nyári hónapokban pedig valóban menedéket nyújtson a lakás hűsítő levegője.
A második legfontosabb pedig az, hogy olyan ablakokat és ajtókat építtessünk be lakásunkba, házunkba, amelyek a hőszigetelésre is alkalmasak, mert ezek a fontos bejárati egységek az épületek hőveszteségének tekintélyes részéért felelősek lehetnek, ha nem jól választunk. Hiába tarjuk ugyanis szorosan csukva az ajtókat és ablakokat akár télen, akár nyáron, ha nem rendelkeznek olyan hőmegtartó képességgel, akkor sajnos búcsút mondhatunk télen a borsosan megfizetett melegnek, nyáron pedig az oltalmat adó hűsölésnek.
Nem elég tehát jól befűteni a hidegebb hónapokban, és besötétíteni a nyári időszakban abban reménykedve, hogy a nap sugarai nem tudnak áthatolni a függönyökön, hanem mindenképpen szükséges olyan szigetelést választani kívülre-belülre, amely a szakemberek véleménye szerint is megfelel az általunk, és családunk által támasztott követelményeknek.
Valamint olyan ablakokat és ajtókat szereltessünk fel az épületekre, amelyek szintén jeleskednek a hőmegtartásban. Ha ezeket az „óvintézkedéseket” elvégezzük, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy az év minden szakaszában a legjobbra számíthatunk: télen kellemes, otthonos melegre, nyáron pedig üdítő hűsítésre.

Hasonló bejegyzések