Mindenki hallott már szervergépekről, és biztos, hogy azokról a szoftverekről is, amelyek nélkül nem működnének megfelelően ezek az eszközök. Az alkalmazásszerverek is nagyon fontosak, ezen szoftverek segítségével lehet tetszőleges alkalmazást futtatni.
szerverek nagy teljesítményű számítógépek, ami különféle rajta tárolt adat elérését vagy előállítását biztosítja. Ahhoz, hogy ezek a gépek megfelelően működhessenek, és minden feladatukat maximálisan elláthassák, szükségesek különféle szoftverek.

Operációs rendszer szervereknek

Minden számítógépre kerül egy-egy operációs rendszer, a legismertebbek ezek közül a Microsoft Windows és a Linux. Mobiltelefonokra, táblagépekre ezekhez hasonló, de mégis másmilyen rendszer kerül fel, ezeket speciálisan a mobileszközökre készítik és optimalizálják. A szervergépekre is kell, hogy kerüljön operációs rendszer, méghozzá kifejezetten nagy teljesítményű gépekhez készült változat.  A szerver operációs rendszer egy olyan szoftver, amely a szervergépen fut, a hagyományos számítógépre telepített változatoktól némileg eltér. Ezek a szoftverek kifejezetten szerverek számára készültek, ilyenek például a Microsoft Windows Server 2008-a vagy mondjuk a Microsoft Windows Small Business 2011.
Minden szerveren szükséges, hogy fusson valamilyen operációs rendszer. A Windows variánsai a legnépszerűbbek. Jó, ha a gépen a legfrissebb operációs rendszer található meg, így biztosan nem fog semmiféle fennakadás kialakulni emiatt.

Alkalmazásszerverek

Az alkalmazásszerverek olyan kiszolgáló szoftver, amely nagy erőforrás-igényű alkalmazást oszt meg a kliensek között. Míg a kétszintes kliens-kiszolgáló rendszerekben kizárólag adatmegosztás történt, addig a háromszintes rendszerekben már átvétel is volt. Ilyenkor a nagy erőforrásigénnyel rendelkező alkalmazás a köztes rétegbe került, az alkalmazásszerverre. Alkalmazásszerver alatt jellemzően a Javát értik, amely kiterjesztett virtuális gépként funkcionál. Nemcsak Java létezik, hanem például PHP alkalmazásszerverek, ezek PHP alkalmazásokat képesek menedzselni.
Microsoft Server operációs rendszereknél a .NET keretrendszerben a középrétegbeli alkalmazások alkalmazásszerverként viselkednek.

Hasonló bejegyzések