Az autósok körében már bevett szokás, hogy a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást minden évben cserélgetik, mert az egy éves időszak után szinte biztos, hogy egy másik biztosító kínálatában sokkal kedvezőbb feltételek mellett lehet szerződést kötni. Ez az esetek jelentős többségében akár több ezer forintos spórolást is jelent negyedévente vagy havonta az autósoknak, és bár nagyon sokan tisztában vannak az előnyökkel, egyrészt rengetegen nem élnek vele, de még többen meg sem próbálják átvetíteni ezeket a tapasztalatokat más biztosítási formákra, holott érdemes volna.

Spórolj lakásbiztosítással

Ami ugyanis működik a gépjármű-biztosítások tekintetében, az kis túlzással tökéletesen megvalósítható például a lakásbiztosítások esetében is, noha a családok többsége ragaszkodik a jól bevett biztosítókhoz, ezzel egyetemben pedig az évről-évre növekvő, gyakran rekord-magas árakhoz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a legfrissebb statisztikai adatok, amelyekből kiderült többek között az is, hogy a jelenleg érvényben lévő lakásbiztosítások 41 százaléka, tehát közel a felük 5 évnél régebben került megkötésre. Ez a magyarok hűségének tekintetében ugyan rendkívül nagy pozitívum, ellenben amennyiben a tulajdonosok újrakötnék ezeket, vagy több szolgáltatást kaphatnának ugyanazért a pénzért cserébe, vagy sokkal kevesebbet kellene fizetniük ugyanazért.
Miközben a szerződések 41 százaléka öt évnél régebbi, a lakásbiztosítások további 26 százaléka is 3-5 év közötti, tehát ebből magabiztosan kijelenthető, hogy az ilyen irányú biztosítások jóval több mint fele már elavult az ár-érték arány tekintetében. Három év alatt ugyanis általánosságban annyit változik a biztosítási piac, hogy érdemes átgondolni a felkínálkozó ajánlatokat, ezen felül pedig újrakötni bizonyos szerződéseket. Érdekesség, hogy a magyarok annyira ragaszkodnak első biztosítójukhoz, hogy a fentebb említett arány tekintetében a fennmaradó 33 százaléknyi lakásbiztosítás egy jelentős része sem azért 1-2 éves, mert esetleg a tulajdonosok újrakötötték volna, sokkal inkább azért, mert megváltozott az adott ingatlan tulajdonosi viszonya, vagyis az embereknek szükségük volt új biztosításra.

Egyre nagyobb a piaci verseny

A statisztikák azt mutatják, hogy a biztosítók az utóbbi években egyre nagyobb versenyt robbantottak ki a hazai piacon, ebből kifolyólag egyre több szolgáltatás kerül beépítésre a lakásbiztosításokba, mindezek mellett pedig egyre inkább csökkennek az árak is. Az utóbbi években megjelentek például a hazai biztosítóknál az egyes assistance-szolgáltatások, amelyek lényege, hogy hat-nyolc szakmai probléma – például csőrepedés – esetében a lakásbiztosítás azonnali lakásszervizt, egyszóval segítséget küld a szerződött félnek. Ezen felül a lakásbiztosítási termékek több helyen is olyan balesetbiztosítási és felelősségbiztosítási elemekkel gazdagodtak, amelyek 5 évvel ezelőtt még nem voltak jelen a piacon
A Magyar Biztosítók Szövetségének legutóbbi adatai alapján jelenleg Magyarországon átlagosan 3 millió lakásbiztosítás van, amelyek éves átlagdíja 28 ezer forint körüli.

Hasonló bejegyzések