Kisállatainkat nagyon szeretjük, ha vannak, igyekszünk a legjobb dolgokkal ellátni őket, és szeretettel gondoskodni róluk. Ebbe természetesen nemcsak a játék, és az emlékezetes élmények tartoznak bele, hanem sajnos a kissé kellemetlenebbek is, például az, hogy a tisztaság nem az erősségük. Nézzük, mit tehetünk!

Hol lakhatnak?

Kedvenceink sok törődést igényelnek, rengeteg szeretetet, és helyigényük is általában nagy. Többnyire bejárhatják az egész lakást, sok esetben kintről befelé járkálhatnak, és fordítva, így elkerülhetetlen, hogy sok piszok is bejut mancsaikkal a házba. Célszerű ezért olyan fekhelyet biztosítani számukra, amely kifejezetten ezt a célt szolgálja, és nem hagyni a szőnyegen és kanapén heverészni őket. További praktikus megoldás lehet, ha fekhelyüket az ajtó közelébe helyezzük, hogy a ki-be mászkálás alkalmával ne kevesebb piszok jusson a belterekbe.

Hol esznek?

További forrása a lakáson belül kialakuló piszokhalmaznak: kedvenceink „étkezője”. Itt ugyanis nagyon könnyen előfordulhat, hogy etetőtálkáikból lefetyelve a vizet, vagy elfogyasztva kedvenc állateledelüket jó néhány falat mellécsúszik, vízcseppek halmaza kerül a padlóra, vagy éppen a szőnyegre. Ezt megelőzendő érdemes étkeztetésüket is úgy megoldani, hogy ha lakáson belül biztosítjuk, akkor olyan helyre rakjuk az eszközöket, ahol könnyen feltakarítható az elmaradt étel- és italszennyeződés, de ennél is jobb megoldás kertes házban a kinti etetés, panellakásban és társasházban pedig az erkély.

Speciális porszívó

Sokszor persze a legkörültekintőbb óvintézkedések ellenére is bekerül ez-az a légtérbe, főleg, ha van alkalmuk sáros lábbal végigtrappolni a szobákon. Ezt, ha feltakarítjuk, akkor is maradhatnak megszáradt darabok, arról nem is beszélve, hogy a kutya- és cicaszőrök, elhalt hámsejtjeik még akkor is megtelepedhetnek bent, és akár allergiához is vezethetnek, ha a tisztaság mintaképei vagyunk. Ezért célszerű beszerezni olyan porszívót, amely speciális szűrővel rendelkezik, így sokkal könnyebben és hatékonyabban tarthatjuk tisztán környezetünket házi kedvencek tartása mellett is.

Hasonló bejegyzések