A régi időkben egészen máshogy készültek a gyerekek és szüleik is a következő tanévre. A mai fiatalok nehezen tudják elképzelni azt, hogy nagyszüleik, vagy dédszüleik még palatáblára jegyezték fel krétával a leckét.
Sok minden megváltozott azóta, a tanszerek listája egyre jobban kiszélesedett és manapság már nem csak praktikusságra gondolunk, hanem kinézetre is. Régi képeket visszanézve még nekünk is vicces lehet az, ahogy az akkori diákok iskolába jártak.

Szükséges felszerelések az iskolában

Abban az időben a gyerekek még örültek, ha lehetőségük volt iskolába járni, nem pedig nyűgnek fogták fel az egészet. A beiskolázás úgy a 20. századra vált általánossá és ezután már alapvető követelmény lett a négy elemi osztály elvégzése minden gyerek számára. A gyerekek ezután elkezdtek akkori társadalomnak megfelelő szakmákat tanulni, mellyel ezután el is tudtak menni, dolgozni. Akkoriban még azt is megszabták az iskolába, hogy milyen ruhában jelenhetnek meg. Az 1900-as években magas szárú cipőt és ünnepélyes egyenruhát kellett viselniük a tanórákon.
A mai iskolatáskákhoz képest az akkori jóval kisebb volt, hiszen alig kellett valamit vinni magukkal. Nem volt ennyi tanszer és tankönyv se, így a gyerekek egy igen kis táskába kényelmesen be tudtak előző nap mindent pakolni. Ilyenkor még palatáblát és palavesszőt használtak a diákok, ezután a füzetekbe elkezdtek tintával írni, sok éven keresztül számottevően nem is változott az oktatás feltételei.
Az oktatási helyisége, a tantermek technikai felszereltsége is a legtöbb iskolásában még nagyon sokáig teljesen változatlan maradt. Egy mai kisiskolás, aki azon dilemmázik, hogy melyik mesefigurával ellátott emeletes tolltartót válassza, el sem tudja képzelni, milyen fegyelem és tisztelet volt a régi időben, az iskolákban és a gyerekek, hogy örültek annak is, ha kaptak egy fél almát tanítás után.
A női egyenjogúság idejében egyre több kislány kezdett el iskolába járni, tanult meg írni, olvasni és egyre többen szereztek szakmát is. Nem volt kérdés, milyen márkájú vízfestéket, vagy milyen tornazsákot vásároljanak a szülők. A legfontosabb tanszerekből is általában egy fajta volt és örültek a szülők, ha azt meg tudták szerezni a gyermeknek. Legtöbb esetben nagyobb gyerektől, vagy idősebb rokontól örökölték meg ezeket.

Hasonló bejegyzések