Bár egy kisbaba érkezése a legnagyobb öröm egy kapcsolatban, mégis az eddigi rutinos életünk könnyen megváltozhat. Az első gyermek érkezése már a terhesség időszakában felforgathatja a mindennapjainkat. Az orvos választás, a vizsgálatok, a baba kelengye beszerzése és végül a szülés élmenye is mind mind hatalmas élményt jelenthetnek nekünk.

Ebben az időszakban az a legjobb, ha párunk a lehető legtöbb helyre elkísér minket, hiszen így az apukák is könnyen áttudják élni majd azt az élményt amit csak egy ultrahang vizsgálat során látott képsorok tudnak okozni. A nehézségek legtöbbször már a várandóság időszakában kezdődnek, amikor a nő nem érez kellő lelkesedést a párjától. Ez sokszor az úgynevezett csendes konfliktus kategóriába tartozik, amely a baba megszületése után a hormonok miatt könnyen hatalmas nézet eltéréssé nőheti ki magát.

A szakember szerint pont ezért fontos, hogy azonnal tudassuk a férjünkkel, ha ilyen kétségeink lennének. Hiszen a gyerek vállalás nem csak a mi dolgunk, hiába mienk a nehezebb feladat, a férfinek is kikell vennie a részét még a várandóság időszakában is. A férfinek tudomásul kell vennie, hogy egy olyan szakaszhoz ért az élete, amikor rengeteg lemondást kell elviselni.

A szülés után pár héttel fontos, hogy szerepet kapjanak a nagyszülők, vagy egy babysitter, és újra időt szánjunk a kapcsolatunkra. Ha pár hetente lesz alkalmunk egy-egy estére amit kettesben tölthetünk, akkor biztosan kipihenten és új erőre kapva vágunk neki a hétköznapoknak.

Sok párkapcsolat ezért kerül a baba érkezése után a szakadék szélére, mert nincsenek tisztában azzal, hogy az anyák a hormon szint ingadozás miatt hatalmas változásokon mennek keresztül. A baba iránti kötődés sokunknál mást jelent. Egy anya már abban a pillanatban elkezd kötődni a gyermekéhez, amikor a csecsemőt a szülés után rögtön a mellkasára teszik.

Ez az idő az apukánál sokszor pár hétig is eltarthat, amíg beleszoknak az új életbe, a kimerültségbe. Emiatt fontos megemlíteni, hogy az apukák is egy krízis helyzeten mennek keresztül, amíg tudatosítani tudják magukban, hogy a kisbabának rájuk is szüksége van.

Akár válás is lehet a vége?

Nem, ha ezt a módszert használod

A baba érkezése után a házasságok 30% -a válással végződik. Ez a gyakori veszekedések és a szexuális együtt létek csökkenésének köszönhető. Ilyenkor az anyák gyakran a csalódástól depresszióba esnek, hiszen az életük szerelme cserben hagyta őket. Ugyanakkor innentől örömöt és boldog perceket csak a kisbaba fog okozni nekik, így könnyen kialakulhat egy nagyon szoros anya- gyermek kötelék. Ebben az élethelyzetben a férfiaknak sincs könnyű dolguk, hiszen az általuk szeretett nő megváltozik, már nincs akkora szükség rájuk mint a pici érkezése előtt.

Az anyagi kötelezettség frusztrációhoz és magányhoz vezethet ami miatt könnyen károsodhat a kapcsolat. Ahhoz, hogy ezek a problémák ne következzenek be, már a terhesség idejében átkell beszélni bizonyos szabályokat.

A szülés utáni időszakot kell megtervezni, a gyermekek körüli teendőket elosztani. Hiszen az anyukának szüksége van a pihenésre, amíg az apukának szüksége van arra az időre amit a gyermekével kettesben tölthet.

Hasonló bejegyzések