A legfrissebb statisztikák szerint az utóbbi években Magyarországon alaposan megnövekedett a kínai befektetők száma, ebből kifolyólag főként a fővárosban, de gyakran vidéken is nagyon sok kínai állampolgár vesz magának ingatlant. Ez a tendencia nem csak hazánkban, hanem a világ más részein is így van, miközben azonban a kínai befektetők minden irányban terjeszkednek, közben hazájukban lassan csődbe jut az ingatlanpiac, de ha erről még nem is beszélhetünk, már évek óta óriási pangás figyelhető meg náluk.

A válság óta megoldatlan a probléma

Míg a világ legtöbb régiójában és országában, így köztük hazánkban is a válság óta először végre minimálisan növekedni kezdett az ingatlanpiac, addig Kínában ennek a pozitív változásnak még csak az előszele is elmaradt – számolt be minderről a CREIS, az egyik legjelentősebb kínai ingatlanos cég. Az adatok szerint ugyanis az ázsiai országban immáron hetedik éve folyamatosan, változás nélkül romokban van az építőipar, így tavaly is folyamatosan csökkent a lakóépületek ára, és a mérséklődés mértéke is csak nagyon szerény volt, tehát ha mutatkozik is reménysugár, az egyelőre még rendkívül halovány.
A CREIS beszámolója szerint Kínában a 100 legnagyobb városban ugyan nem romlott tovább a lakásárak csökkenése – ami a válság kirobbanása óta tapasztalható –, ellenben a mérséklődés sem volt számottevő, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy októberről novemberre 0,4 százalékról csak 0,38 százalékra mérséklődött a lakásárak csökkenése az országban. Hangsúlyozandó, hogy a változás így is érzékelhető, de mértékének jelentéktelenségét jól példázza, hogy tavaly szeptemberben regisztrálták 2010 óta a legnagyobb, 0,9 százalékos csökkenést, a vizsgált száz város közül pedig 76-ban tovább csökkentek a lakásárak.

Már a kormány is intézkedéseket hozott

Miután a kínai lakás- és ingatlanpiac növekedése, illetve változása elmaradt a nemzetközi viszonylathoz mérten, már a kormány is komoly intézkedéseket hozott a változás érdekében, így szeptemberben mérsékelték a jelzáloghitelek kamatlábát, miközben alacsonyabbra vitték az önrész arányát is egyes vásárlók esetében. Ez a két intézkedés talán jelentéktelennek tűnik, azonban az első eredmények alapján mégis óriási lépések voltak a gazdasági növekedés érdekében.
A növekvő árak ugyanis általánosságban mindenkit új beruházásokra sarkallnak, ami a gazdasági növekedés, illetve az ingatlan piac növekedésének egyik alapja. Kínában azonban jelenleg inkább stagnálás van, vagy éppen csökkenés, ami lassítja a gazdasági növekedés ütemét. Az elemzők szerint a kínai kormány a jövőben tovább folytatja majd az ingatlanpiaci intézkedéseket, ezáltal eladásra kerülnek majd a felhalmozódott, és már hónapok óta üresen álló lakások. Egyes spekulánsok szerint egyébiránt a kínai ingatlanpiac válsága akár hosszú évekig is elhúzódhat, így a legoptimistább számítások 5, a legpesszimistábbak 7 évet számolnak ahhoz, hogy az árak ismét emelkedjenek, és legalább normalizálódjanak, hogy a piac újra beindulhasson.

Hasonló bejegyzések