Ha költöztetésről van szó, mindenki egyből a csomagolás, dobozolás és zsákolás kényelmetlen, kellemetlen rítusára tud gondolni.
A költözés és költöztetés viszont nem csak a klasszikus formájában létező tevékenység és szolgáltatás. Érdekes módon már manapság lehetőség van akár egy komplett épületeket, szobrokat vagy akár mamutfenyőket is áttelepíteni másik helyre.

A házak költöztetése ma már szinte rutin munka

Talán Magyarországon még meglepődünk ha áttelepülés alatt valaki nem csak a holmiját fogja és továbbáll, hanem felszedi az egész házat és átszállíttatja az új városába. Azonban Amerikában ez bevett szokás. Mondjuk nem is a nálunk jellegzetes tégla építésű vagy panel házakra kell gondolni, hanem a könnyűszerkezetes, jórészt vékonyabb fából készült épületekre. Az erre szakosodott cégek precízen, nagy szakértelemmel csatlakoztatják le a házat a vízről, gázról, áramról, majd felpakolják és elköltöztetik az új helyére.

Ha útban van, a 105 éves mamutfenyő is elköltözik

Egy építkezési terület miatt kár lenne egy több mint száz évet megélt fenyőt kivágni – vélték a helyi felelősök, ezért ahelyett, hogy kiirtották volna az idahói óriás fenyőt, inkább elköltöztették onnan. A művelethez számtalan munkagépre volt szükség, de megérte, mert a 300 tonnás, 30 méter magas mamutfenyő hamarosan egy új helyet nevezhetett az otthonának. Akárcsak egy ház költöztetésénél, a mamutfenyő szállításánál is csodálkozók százainak szempárjai figyelték a műveletet, amely minden gond nélkül lezajlott.

Hasonló bejegyzések