A napenergiával foglalkozó iparágban is megvannak sajnos azok a téves információk, vagy azok a rossz berögződések, amelyeknek köszönhetően például nagyon sok ember hajlamos összetéveszteni egymással a napelemet és a napkollektort, hovatovább egy fogalomként kezelni a kettőt. Márpedig a napelem és a napkollektor két eltérő szerkezet, éppen emiatt most minden fontos részletet összegyűjtöttünk azzal kapcsolatban, hogy mit is kell tudnunk a témában.

Mi a napkollektor és a napelem?

Kezdjük rögtön az elején, avagy azzal, hogy míg a napelem arra szolgál, hogy elektromos áramot tudjunk előállítani a segítségével például egy lakóház elektromos berendezéseinek üzemeltetéséhez, addig a napkollektor a nap hőenergiáját kihasználva a meleg víz előállítás vagy a fűtésrásegítés kapcsán használható. A kettő közötti legnagyobb hasonlóság nyilvánvalóan az, hogy közvetetten vagy közvetve, de a napkollektor és a napelem is a Nap sugárzását használja ki valamilyen energia előállításához, míg a legnagyobb különbség az, hogy a napelemes rendszerek esetében akár hasznot is termelhetünk magunknak úgy, hogy a fölöslegesen begyűjtött energiát az ilyen szisztémák esetében vissza tudjuk juttatni a hálózatba, amivel jelentős mértékben csökkenthetjük költségeinket.
Egy napkollektor esetében erre nyilvánvalóan nincs lehetőségünk, sőt mi több, míg a villamos energia tárolható – például akkumulátorokban –, addig a hőenergiát semmilyen formában sem tudjuk tartósan elraktározni, így erősen időjárás- és igényfüggő is az, hogy mennyire tudjuk majd kihasználni a lehetőséget, illetve hogy mennyire tudjuk kihasználni a meleg vizes igényeink kapcsán. Mindez nyilvánvalóan a napkollektor minőségétől és a tervezéstől is függ, ezáltal kijelenthető, hogy ideális körülmények között egy átlagos családnak az éves meleg víz szükségletének akár a 70 százalékát is fedezheti egy ilyen berendezés. Ez is nagy különbség a napelemekhez képest, hiszen egy jól felépített napelemes rendszer a kihasználtság tekintetében is lényegesen jobban teljesít, egy átlagos család esetében ugyanis a villamos-energia igény 90-100 százaléka is fedezhető vele – nem csak a nyári időszakban.

Amivel számolnunk kell

Ami egyáltalán nem különbség a napelem és a napkollektor között, az nem más, minthogy a kiépítési költség több százezer forintig is terjedhet. Az egyszerűbb napelemes rendszerek ma már 1-1,5 millió forinttól is kiépíthetők, amiben nem csak a felszerelés és a beüzemelés, hanem a speciális engedélyeztetés is benne van, míg a napkollektorok esetében ez az összeg már 6-700 ezer forinttól is elérhető, ami abban az esetben igaz, ha egy meglévő rendszerhez csatlakoztatjuk, külön fűtésrásegítő nélkül.
Különbség még a két szerkezet között a napsütés-igény is! Míg ugyanis a napelem esetében kiemelten fontos, hogy déli tájolású helyre, lehetőleg tetőre kerüljön, addig a napkollektor kapcsán nem feltétlenül lényeges mindez, így már nagyobb árnyékolás esetén is megfelelő hatás érhető el vele. A napkollektor ezen túlmenően egy komolyabb tartályt is igényel. Bármelyik rendszerről is beszélünk, nagy általánosságban egy 8-10 négyzetméteres tetőrész, átlagosan 34-45 fokos lejtéssel – ezen a felszereléskor természetesen lehet segíteni – már elegendő ahhoz, hogy a befektetett pénzösszeg belátható időn belül, egy átlagos család esetén néhány év alatt megtérüljön.

Hasonló bejegyzések