Sokan, mikor belföldi nyaralást terveznek, visszariadnak attól, hogy több napot valamelyik nagyobb városban töltsenek. Ha valaki megkérdezné őket, hogy miét, igen egyszerű választ kapnánk: mert nagy a város és mert sokan vannak ott. Ezen felbátorodva kiválasztottunk négy nagyvárost az ország négy különböző pontján – észak, dél, kelet, nyugat -, amelyeket ugyan különböző okok miatt, de nem lehet belföldi nyaralásaink során kihagyni.

Debreceni Nagytemplom

Debreceni Nagytemplom

  1. Civitas Fidelissima (a hűség városa), a Kékfrankos fővárosa, az ország nyugati kapuja: Sopron. A város területének nagy része (több mint a fele!) műemléki védelem alatt áll, a műemlékekben leggazdagabb vidéki településként tartják számon. Levegője kristálytiszta, ennek köszönhetően a klimatikus gyógyüdülőhelyek közé is felvették. A belváros hangulatában XVII. századi állapotokat tükröz: barokk erkélyes házak, árkádos udvarok, szűk utcák, boltíves kapualjak. Ha Ön a gasztronómia, és azon belül is a bonbonok szerelmese, mindenképpen látogasson el a Harrer Csokoládéműhelybe, ahol megismerkedhet a csokoládégyártás folyamatával és megkóstolhatja a kézzel, tradicionális receptek alapján készült csokoládékülönlegességeket. Soproni szállások itt.
  2. Kálvinista Róma, civis város: Debrecen. Debrecen Magyarország második legnagyobb és legnépesebb települése. Történelme összefonódik a reformációval, ennek nyomait a város képe a mai napig őrzi. Itt található az ország legnagyobb református temploma, a Református Nagytemplom, amely csaknem 3000 fő befogadására képes – ma a város jelképének tekintik. Nem mehetünk el szó nélkül a Református Kollégium mellett, sem hazánk legrégebbi ma is működő szállodája, az Aranybika Szálló mellett. Állatkerttel, vidámparkkal és botanikus kerttel várja a vendégeket a város kedvelt parkja, a Nagyerdő; testi regenerálódás tekintetében pedig érdemes felkeresni az Aquaticum Gyógy- és Termálfürdőt.
  3. Az M3-as autópályán haladunk Budapest felől, kb. 185 kilométerre a fővárostól robosztus, fekete füsttől körülvett kéményeket látunk: Miskolchoz érkeztünk. Miskolc mint gyárváros él az emberek tudatában, s általában épp ezért nem esik a családi nyaralások céljai közé. Pedig élményekben és látnivalókban gazdag kirándulást tehetnénk a városban. A belvárosban vár minket a romantikus stílusú Városháza, a híres Virágóra, a földre épített szökőkútrendszer, majd a hangulatos népkert, s a Vigadó. Miskolc jelképe az avasi kilátó, az ott álló harangtoronyban 1941 óta minden negyed órában megszólal a harangjáték. A városhoz tartozik Lillafüred; a vízesés felkeresése mindenki számára kellemes kikapcsolódást ígér. Itt található még többek között a világritkaságnak tekintett Anna-mésztufa barlang. A térséget könnyen bejárhatjuk az erdei vasúttal. Aki pedig vizes programokra vágyik, keresse fel a miskolctapolcai barlangfürdőt, ahol egész évben várják a kicsiket-nagyokat egyaránt. Miskolci szállásfoglalás >>>
  4. Ahol a Tisza és a Maros összefolyik: Szeged. „Híres város”, amit a dinamikusan fejlődő kereskedelme, a szegedi márkanévvel jelzett paprika és szalámi eredményezett; déli fekvése, s csaknem mediterrán klímája teszi a „napfény városává”; és fesztiválváros is, mivel egész éven át rendszerességgel sok programot és kulturális eseményt rendeznek meg. Szeged meghatározó arcát a Dóm tér adja a Fogadalmi templommal. Itt található a középkori egyetemek szimbóluma, a zenélő óra. Az ország egyik leggazdagabb régészeti gyűjteményét találjuk a Móra Ferenc Múzeumban. A Pick Szalámi és a Szegedi Paprika Múzeum egészen 1869-ig kalauzolja el a látogatókat és mutatja be a szalámi készítésének teljes folyamatát. Látnivalók széles skálájáról választhatunk: templomok, múzeumok, zsinagóga, víztorony, vadaspark. Mindehhez társul a gyönyörű Tisza, a part menti sétány és természetesen a szegedi halászlé.

Hasonló bejegyzések