A homlokrakodó egy olyan multi-funkciós eszköz, amelyet a munkagépre szerelve el tudunk végezni különböző műveleteket, mint például a rakodás, szállítás, ásás, de speciális esetekben a kőfejtés is. Mezőgazdasági képek esetén természetesen kőfejtésre nem lesz szükség, de számos olyan folyamat van, amiben egy jól megválasztott homlokrakodó a megoldás.

A legtöbb gyártó többféle megoldást is kínál a gépeihez, hogy minél szélesebb körben használhatóak legyenek, és minél többféle feladatot legyenek képesek ellátni.

A gyártók kínálatában igen sokféle eszköz megtalálható, trágyavilla, pelikán, 4 az 1-ben kanál, raklapvilla, bálafogó, magas ürítésű kanál, seprő, rönkfogó, gyepkasza, keverő stb. Egyes homlokrakodók az eszközcserét segítő mechanizmussal is fel vannak szerelve.

Ez a gyors hidraulikus eszközfelfogatás lehetővé teszi az eszközcserét anélkül, hogy a vezetőnek ki kelljen szállni a fülkéből. A forgalmazók többsége már olyan szolgáltatást is biztosít, hogy a kiválasztott termék kiszállítása mellett, a felszerelését is vállalja.

Mi alapján válasszunk homlokrakodót?

Ha homlokrakodó vásárlás előtt állunk, jó, ha tudjuk, hogy milyen szempontok alapján döntsünk. Amennyiben meglévő erőgéphez szeretnénk választani, nem csak alap dolgokat, de speciális körülményeket is figyelembe kell vennünk, mint például a erőgépünk hidraulikus rendszerének teljesítménye.

Érdemes körülnézni a meglévő traktor gyártójánál, hogy milyen lehetőségeket kínál, hiszen ezek biztosan kompatibilisek lesznek. A kompatibilitás mindenképp főszempont. Kiválasztásnál fontos, hogy tudjuk, mire is akarja használni a gépet.

A műszaki paramétereket és a géptípusát akkor válasszuk ki, ha már tudjuk, hogy a mi céljainkhoz, melyek a fontos szempontok. Emellett a választásnál lényeges kérdés lesz, hogy mekkora tömeget, milyen magasra szeretnénk mozgatni. A terhelhetőséget is mindenképp vegyük számításba, hiszen ez típusonként eltérhet.

gy komplett homlokrakodó esetén két fontos egységet kell figyelembe venni: a segédalvázat és a rászerelhető rakodógémet. A traktor felszereltsége is szempont, hiszen a segédalváz szempontjából lehetnek különbségek.

Hasonló bejegyzések