Egyre több tulajdonosban merül fel ez a kérdés. A biztonsági kamera vásárlás egyik meghatározó eleme mindig az ár lesz. A vásárlók többsége szűkös keretek között mozog, és csak néhányan tudnak a teljes termékplakátról szemezgetni.

Mivel tökéletes kamera nem létezik, így a legdrágább kategóriában is szükség lesz néhány kompromisszumra. A vásárlás előtt érdemes pár szempontot figyelembe venni.

Megapixelek

Az egyik ilyen a megapixelek száma. Az MP azt a számot adja meg, hogy hány képpontot tartalmaz a kamera által készített kép. Ahogy a telefonoknál már megszokhattuk, úgy a biztonsági kameráknál sem elhanyagolható ez a szám. A mega szó az 1000-res szorzót jelenti, tehát az 1 MP 1 millió képpontot foglal magában. Innen azonnal azt gondolhatjuk, hogy minél több, annál jobb, viszont ez csak részben igaz. Fontos tudni, hogy az adott pixel mérete is nagy mértékben meghatározza a kapott kép minőségét.

A biztonsági kamerákról elmondható, hogy lényegesen kevesebb megapixellel működnek, de ezekhez viszonylag nagy pixelméretet kapunk. Egy HD kamera felbontása 1280×720 pixel, viszont napjainkban ez sokszor elégtelennek számít, és érdemes inkább a FHD felbontást keresni.

Szenzorméret

A megapixelek után a szenzorméretet is figyelembe kell venni. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a szenzor, annál jobb képet fog adni. Minden kamerának a fő képalkotó része a szenzor lesz, ami hol fénnyel, hol infravörös érzékelővel készíti el a képet. Utóbbinál éjjellátó kamerát kapunk, ami a legsötétebb napokban is tökéletes képalkotást nyújt. Azonban általánosságban elmondható, hogy a biztonsági kamerák szenzormérete valahol a kompakt kamerák és a telefonok között van, kivéve a drágább darabokat.

Rekeszérték

Néha a rekeszérték számát is megtaláljuk a specifikációk között. Ez határozza meg, hogy a szenzor mennyi fénnyel tud dolgozni, és általában nem állítható az érték. Minél alacsonyabb a szám, annál jobb eredményre számíthatunk. Amennyiben lehetőségünk van a választásra, akkor keressük a f/2.8 vagy az ennél alacsonyabb értékkel rendelkező kamerákat.

Hasonló bejegyzések