Az úszás nagyon jó hatással van a szervezetünkre, ezért egyre többen űzik ezt a sportot. A rendszeres úszás képes a szív-és érrendszer, illetve a légzőrendszer működését is pozitív irányba befolyásolni, emellett, nem terheli meg az ízületeinket, mégis kellően átmozgatja az izmainkat.

Ideális mozgásforma lehet minden korosztály számára, akár kis gyerekektől elkezdve, idősebb korosztályig egyaránt. Kimondottan jó lehet az úszás, mint mozgásforma túlsúlyos emberek számára, akik nagyon nehezen tudják mozgásra bírni magukat, hiszen a vízben ők is pillekönnyűek, emellett jó tudni, hogy úszással akár 600-700 kalóriát is el tudunk égetni.

Az úszást, mint sportot űzhetjük uszodában, otthon a saját kerti medencénkben, de sokan nem érik be ennyivel, és a nyílt vízre vágynak.

Mik kellenek a nyílt vízi úszáshoz?

Ha beköszöntött a nyár, akkor ezzel együtt beköszöntött a nyílt vízi úszás szezonja is. Ilyenkor a sportolók nem mesterséges körülmények között, hanem természetes vízben, tóban, folyóban, vagy a tengerben végzik el ezt a mozgásformát, és az edzettebbek nem is állnak meg 4-5 km-ig.

Sokan kimondottan keresik az efféle kihívásokat, őket nem is hozza lázba egy uszoda látványa, kimondottan a nyílt vizet kedvelik, és általában csak itt tudják magukat teljes mértékben átadni a sportnak.

Ők egy-egy alkalommal sokkal nagyobb távot tesznek meg úszás közben, mint azok az úszók akik a medencében végzik a mozgást. Ám még a legprofibb úszóknak is oda kell figyelniük néhány fontos dologra, mint felkészülés és edzés, mint pedig úszás, vagy éppen verseny közben.

Az egyik legfontosabb dolog, mely soha nem elhanyagolható az edzettség, és a rendszeres edzésen való részvétel, mellyel megszerezhetjük a nyílt vízi úszáshoz elengedhetetlen állóképességet, mely kimondottan fontos akkor, ha versenyre készülünk.

Felszerelést tekintve is kicsit körültekintőbben kell eljárnunk mintha uszodába járnánk csobbanni, hiszen míg ott elég egy sima egyszerű úszódressz, addig itt kicsit jobban fel kell készülnünk, főleg a hideg vízre. Mivel a nyílt víz jóval alacsonyabb hőfokú mint az uszodai medence vize, ezért célszerű használnunk valamilyen neoprént.

Ez az anyag ugyanis kimondottan arra lett kifejlesztve, hogy megfelelő hőmérsékleten tartsa testünket úszás közben a hűvös vízben, és a partra érve nem lesz az a kellemetlen, fázós érzetünk sem.

Hasonló bejegyzések