Manapság nagyon sokon döntenek a magánkiadás mellett, mivel egy nagy kiadóhoz bekerülni, meglehetősen nehéz, ráadásul egyre több olyan kiadó is van, akik az íróra terhelik a költségeket. Ez utóbbi esetben persze biztosítják a szakemberi hátteret, nyomdát is ajánlanak, de még így sem biztos, hogy megfelelő lesz a minőség.

Emiatt egyre többen döntenek úgy, hogy saját kezükbe viszik a könyvkiadást, és majd ők keresnek szakembereket, így nyomdát is. A nyomda talán a legköltségesebb része a könyvkiadásnak.

Az árakat számos tényező befolyásolja, és persze nyomdánként is eltérőek az árak. Mindenképp célszerű több nyomdától is árajánlatot kérni, lehetőleg ugyanazokkal a feltételekkel. Ha például az egyik nyomdától 1000 db-ra kérünk ajánlatot, a másiktól pedig csak 500-ra, akkor ne lepődjünk meg, ha a darabár nagy eltéréseket mutat.

De milyen paraméterekről is van szó pontosan, melyek befolyásolják az árat.

Tényezők, melyek befolyásolják, hogy mennyibe kerül a nyomtatás?

A fentiekből már kitalálható, hogy a darabszám komoly hatással van az árra. Egyáltalán nem mindegy, hogy 100, 200, 300, 500 vagy 1000 darab könyvet szeretnénk nyomtatni. Minél magasabb a darabszám, annál kedvezőbb lesz a darabár.

De nemcsak a darabszám számít, ugyanis rengeteg tényező van, amely hatással lesz az árakra. Természetesen ezeket nem kell fejből tudunk, a nyomda fel fogja tenni nekünk a megfelelő kérdéseket.

A könyv mérete sem mindegy, erre is rá fog kérdezni a nyomda, de a papír vastagsága sem lesz elhanyagolható tényező, ahogyan az sem, hogy színes vagy fekete-fehér könyvben gondolkodunk. Az oldalszám is befolyásolja az árakat, de a borító típusa is. Egy könyv lehet kemény vagy puha fedeles is, értelemszerűen a puhafedeles könyvek nyomtatása olcsóbb, viszont a kemény fedél tartósabb lehet.

A fűzés típusa sem mindegy, viszont ezt a borító fajtája is befolyásolja. Jól látszik, hogy rengeget tényezőt kell számításba venni, így nem árt előre tájékozódni, hogy a mi esetünkben mi lenne a jó megoldás. Szerencsére egy minőségi nyomda ebben is nyújt segítséget.

Hasonló bejegyzések