Amikor kerítést csináltatunk, lényeges kérdés a kerítés anyagának kiválasztása. Számos lehetőség közül választhatunk, melyeknek eltér az élettartamuk, és eltérő mennyiségű és minőségű karbantartást igényelnek. Ezért sem mindegy, hogy melyik anyag mellett döntünk, persze a házunk esztétikája is kérdés.

Ha már kerítést választunk, arra is érdemes odafigyelünk, hogy passzoljon a házunk stílusához.

Fakerítés

A fakerítés egy meglehetősen népszerű megoldás Magyarországon, ám mielőtt emellett döntünk, mindenképp gondoljunk arra, hogy a karbantartás ebben az esetben rendkívül lényeges lesz. A fa ugyanis csak akkor fogja kiállni az idő próbáját, ha megfelelő módon van felület kezelve, melyet egy-két évente meg kell ismételnünk. A lazúrozás nem bonyolult feladat, de mindenképp el kell végezni, hogy a fakerítés időtálló legyen.

Vinyl kerítés

A vinyl kerítés egyre nagyobb teret hódít hazánkban. Nagy előnye, hogy könnyen és olcsón lehet javítani, és a legtöbb gyártó karbantartás nélküli megoldásként hirdeti. A kezdeti beruházás ugyanakkor drágább lehet, de érdemes hosszú távba gondolkodni. A vinyl kapuk az évek alatt nem halványulnak és színeződnek el, nem árt nekik sem az eső, sem a nap, viszont a kivitelezés drágább.

Kovácsoltvas kerítés

A kovácsoltvas kerítés egy meglehetősen gyakori választás, ha kapuról van szó. Esztétikus és tartós, sokan kedvelik ezt a lehetőséget. A kezdeti költségek ebben az esetben is meglehetősen magasak, ugyanakkor az egyik legtartósabb megoldásról van szó, mivel a kovácsoltvas kerítések élettartama nagyon hosszú. Karbantartás tekintetében pár évente szükség lesz egy kis javításra, ahogyan a fakerítések esetében is, ugyanis a kovácsoltvas kerítés hajlamos rozsdásodni. A rozsdát mindenképp el kell távolítani egy csiszolópapír vagy drótkefe segítségével, utána pedig lefesteni.

Drótkerítés

A drótkerítés előnye, hogy nem igényel karbantartást, és a javítása is meglehetősen egyszerű. Ugyanakkor nem egy esztétikus megoldás, tehát ha szép kerítést szeretnénk, akkor nem ez lesz a legideálisabb választás.

Hasonló bejegyzések