horrorfilmeknek rendkívül nagy rajongótábora van. Egy-egy jól sikerült darabot a készítők folytatnak, és igazi kultuszdarabokat állítanak elő a nagyérdemű számára. Sajnos azonban a minőségi darabok mellett felbukkannak elnagyolt, rossz minőségű, amatőr munkák.

A horrorfilm népszerűsége

Kétségtelen tény, emberek milliói rajonganak az ijesztgetős műfajért. Az amatőr és kevésbé amatőr filmes csapatok minden bizonnyal megpróbálkoznak ezzel a műfajjal, hiszen elég néhány ügyes sminkes vagy maszkmester, minimális technika, és tulajdonképpen semmi akadálya nincs a filmezésnek.
Az alacsony költségvetésű filmek általában a drámák, a vígjátékok, a romantikus történetek, és a horrorfilmek, a többinél komolyabb technikai felszereltségre van szükség az elkészítéshez. Gondoljunk csak bele, milyen technikai felszereltség és stáb kell egy akciófilmhez vagy egy fantasyhez, nem véletlenül nincsenek ilyen magyar mozik. Egy filmdráma elkészítéséhez komoly színészi csapat szükségeltetik, így az amatőrök-félamatőrök gyakran kerülik. A romantikus műfajhoz is tehetséges szereplők kellenek, a bevállalósság és a kamera előtti „szégyentelenség” azonban nincs mindenkiben meg. Így hát marad a vígjáték és a horrorfilm, mint elsődleges stílusirányzat az amatőr vagy az alacsony költségvetésű filmek világában.

Mi van, ha nincs pénz?

A horrorfilmeknél különösen fontos a jó sztori, a sejtetések, a kameramozgások, a hangeffektek. Bár olcsó műfajnak tűnik, mégsem az: vagy egy nagyon kiváló stábot kell összehozni, vagy pedig silány lesz a munka.
Bár tudjuk, hogy a horrorok fellegvára a Távol-Kelet, különösen a japánok tehetségesek a rémisztgetésben, de azért vannak jó filmek más országokból is. Némi támpontot adhat a filmek értékelése, a túlságosan alulértékelt moziknál általában nem téved több tíz- vagy százezer voksoló, de természetesen lehet egy próbát tenni. Próbáljunk meg szűrni a jobb értékelésű darabokra, és akkor talán kevesebb az esélye, hogy nagyon gagyit fogunk ki.

Hasonló bejegyzések