Stressz, szorongás, depresszió? Egyre többeket érintenek ezek a mentális betegségek, melyek az élet minden területén éreztetik hatásukat. Így a szexuális élet területén is. Sőt, a mentális és érzelmi problémák igen nagy hatással lehetnek a szexuális életre és ha egyszer bekerültünk ebbe a körbe, az örvény egyre mélyebbre ránthatja az embert.

Ördögi kör

A mentális zavarok potenciagondokat okozhatnak, melyek újabb és újabb érzelmi problémákat szülnek és így tovább. Már maga az is megakadályozhatja a szexuális intimitás élvezetét, ha azon aggódik valaki, hogy hogyan fog teljesíteni szex közben. A szex miatt bűntudata is lehet az embernek, a terhességtől való félelem és a traumatikus szexuális élmény emlékei is felszínre törhetnek ilyenkor. De más gondolatok, érzések is jelen lehetnek ebben a zavarban.

A párkapcsolattal kapcsolatos aggodalmak is vezethetnek szexuális zavarokhoz, problémákhoz. A harag, düh és az unalom is befolyásolhatják a szexuális életet. A problémák attól nem fognak megoldódni, ha hallgatunk róluk. Tehát az első és legfontosabb a felismerés és a segítségkérés.

Fontos a kommunikáció

Sokszor a problémák maguktól elmúlnak, elég csak párunkkal megbeszélni, hogy milyen érzések, gondolatok hatnak fékezően a szexuális életre és már ezzel, hogy kimondunk valamit, sokat segítünk a helyzeten. A nehézségek hátterét nem árt szakember segítségével feltérképezni. Fizikális vizsgálat, vérvizsgálat is a szakember segítségére lehet a probléma feltérképezésénél, a fizikai okok kutatásánál. Az orvosok tanácsát érdemes megfogadni és ha már csak annyit teszünk, hogy egészségesebben élünk, az már fél siker.

Egy egészséges életmód, dohányzás és mértéktelen alkoholfogyasztás nélkül nem csak a szexuális életnek tesz jót, hanem az önbecsülésnek, a mindennapi egészségi állapotnak, energiaszintnek is. Ugyanígy fontos a testmozgás és sok egyéb apró kis mozaikdarab. Aminek a végeredménye egy szexuálisan is egészséges és zavaroktól mentes élet.

A lelki problémákra is van gyógyír, mentális problémákkal is bátran fordulhatunk szakemberhez, aki tanácsadással segíti a stressz, a szorongás, a félelem, a bűntudat leküzdését és kezeli ezeket a mentális egészségügyi problémákat.

Hasonló bejegyzések