A könnyűszerkezetes házak egyik fő előnye, hogy jóval hamarabb elkészülnek, mint a téglaépítésű házak. De mit is jelent ez pontosan. Mindenképp érdemes előre tisztázni, hogy a könnyűszerkezetes ház építése is házépítés, tehát, aki arra számít, hogy pár napon belül kap egy kacsalábon forgó palotát, az nagyot fog csalódni.

Ugyanakkor nem tévedés, a készházak valóban gyorsan elkészülnek. Ennek az az oka, hogy a tervek lényegében már készen vannak, nekünk csak a meglévő terveket kell a saját igényeinkre igazítani.

Természetesen dönthetünk úgy, hogy teljesen egyedi házat terveztetünk, erre is van lehetőség a könnyűszerkezetes házak esetében, de azzal számolnunk kell, hogy akkor a folyamat tovább fog tartani. Ha azonban az előre elkészített tervek alapján választunk házat, akkor az építés az előre gyártott elemekből valóban csak 3 napot vesz igénybe úgy, hogy már a tető is felkerül. Természetesen ezen a ponton még nincs kész a házunk, és az elemek leszállítása előtt is bőven akad feladat, amit el kell végezni.

Milyen munkákat kell elvégezni a könnyűszerkezetes ház építésénél?

Aki kicsit utána járt a készházaknak, biztosan találkozott olyan szenzációhajhász szalagcímmel, ami azt hirdette, hogy a készház 3 nap alatt elkészül. Ez azonban ebben a formában nem fedi a valóságot, hiszen a könnyűszerkezetes házak esetében is szükség van földmunkára és alapozásra, aminek meg kell előznie az építést, és a belső terek kialakítása, gépészeti és egyéb feladatok is időbe telnek.

Az alapozás, ugyanúgy, ahogyan a téglaházak esetében fontos feladat. Előbb ki kell ásni, majd beönteni az alapot, aminek aztán meg kell száradnia, és a süllyedési időt is mindenképp ki kell várni.

Az sem mindegy, hogy milyen készházat választunk: szerkezetkész, félkész vagy kulcsrakész fajtát. Ha a kulcsrakész ház mellett döntünk, akkor a külső és belső burkolatok, a gépészeti munkálatok, a vizesblokkok is időt vesznek igénybe. Az ilyen házakban már valóban csak beköltözni kell. A szerkezetkész ház azonban lényegében csak a szerkezetből áll, és rengeteg munka van még hátra, amire költözhető állapotba kerül.

Hasonló bejegyzések