Harminc két évvel ezelőtt lopták el Spanyolországból a mintegy 300 millió forint értékű legendás fali tapétát. A szent Vince és a szűz című fali tapéta most újra felbukkant, mégpedig az Egyesült államokbeli Houstonban. A tapéta szövetét, és festését most szakemberek vizsgálják, hogy megállapíthassák, valóban a régen elveszett tapétáról van-e szó, vagy csak egy tökéletes másolatról.
A legendás tapétát 1979-ben lopták el egy spanyolországi katedrálisból. A fali tapéta eredetileg a tizenhatodik században készült. A tapéta nyomára egy véletlen folytán bukkantak spanyol szakemberek, akik egy brüsszeli tapéta kiállítás katalógusában bukkantak a rég elveszettnek hitt műalkotásra. A spanyol szakemberek felvették a kapcsolatot a brüsszeli és amerikai illetékesekkel, akik Houstonban bukkantak a jelenlegi tulajdonos nyomára, aki nem tudott a falitapéta múltjáról, és teljes mértékben együttműködött a hatóságokkal.
Ha a vizsgálat lezárul, és a szakemberek megerősítik, hogy a legendás fali tapéta, a Szent Vince és a szűz valóban előkerült, akkor akár idén karácsonyra visszakerülhet eredeti tulajdonosához.
A falikárpitok és falitapéták tulajdonképpen a mai tapéta ősének is tekinthetőek, amelynek múltja már közel hétszáz éves.  A mai modern értelemben vett tapéták sem fiatalok, a hazai kastélyok népszerű dekorációs kelléke volt, amit ma is megcsodálhatunk a Festetich vagy az Eszterházy- kastélyokban.  Külön érdekessége az Eszterházy kastélynak, hogy itt a 18. századból való kínai selyemtapéták is megtekinthetőek, amelyek vélhetően a hazai legértékesebb tapétáknak tekinthetőek, bár értékük nem közelíti meg a falikárpitok értékeit.

Hasonló bejegyzések