A legfrissebb kutatási eredmények szerint az olcsó bankszámlák és a kedvező hitelfelvételek, illetve hitelkiváltási lehetőségek dacára a magyar lakosság jelentős része még akkor sem hajlandó számlacsomagot váltani, vagy jobbra váltani meglévő kölcsönét, ha azzal nagyon sokat spórolhatna, illetve a bank még fizetne is neki ezért.
Hiába próbálkoztak ugyanis a magyar pénzintézetek különféle kedvezményekkel és promóciókkal, ezáltal voltak bankok, akik hat számjegyű jóváírást is hajlandóak voltak adni ügyfeleiknek, de a hitelkiváltás aránya még így is alulmúlta a legóvatosabb előzetes becsléseket is a devizahitelek forintosítását követő időszakban.

A magyarok nem akarnak kevesebbet fizetni

Már tavaly is nagyon kevés volt azon lakossági ügyfelek száma, akik bankot váltottak, így a kölcsönnel rendelkezők alig 4 százaléka élt a hitelkiváltás lehetőségével, amivel egy átlagos lakáshitel mellett is tízezrek spórolhatók meg évente. A szakértők már akkor is úgy vélték, hogy amennyiben a kormány meglépi a hitelek forintosításának lehetőségét, abban az esetben növekedhet majd ez az arány, azonban a legfrissebb számítások szerint nemhogy meghaladta, még alul is múlta az arány az előzetes becsléseket.
Márpedig egy jól és ügyesen átgondolt hitelkiváltással nagyon sokat spórolhat egy átlagos magyar! Egy lakáshiteles például, aki 7 millió forintot vett fel 20 éves futamidőre, az 8 évnyi törlesztés után már olyan kedvező feltételek mellett válthatja ki meglévő hitelét, hogy a fennmaradó 12 évben akár 1 millió forintot is megtakaríthat ezzel. A szakértők arra számítottak, hogy azok a devizahitelesek, akik csalódtak a forintosítás, illetve az elszámolás végeredményében, azok a hitelkiváltással megpróbálják majd kompenzálni magukat, a korábban várt roham azonban teljesen elmaradt, hiába állt az ügyfelek rendelkezésükre két teljes hónap is. Pedig voltak olyan bankok, akik direkt erre alapozottan, célzottan próbálták meg magukhoz csábítani az ilyen ügyfeleket, így a jelenlegi számítások szerint az érintettek, tehát a potenciális ügyfeleknek több mint 60 százaléka a történtek ellenére is megmaradt az eredeti bankjánál.

Korábban sem volt jellemző a bankváltás

A nyugati társadalmakban, de főként Amerikában nagyon jellemző, hogy az emberek elképesztő mértékben el vannak adósodva, gyakran 10-15 hitelük is van egyszerre, és rendszeresen ugrálnak egyik banktól a másikhoz, hol kiváltva, hol összevonva meglévő hiteleiket az esetleges kedvezmények érdekében. Hazánkban ez a kultúra még nem alakult ki, ennek megfelelően a magyar lakosságnak alig 4 százaléka választott magának új pénzintézetet és élt a hitelkiváltás lehetőségével, de nem sokkal jobb az arány, ha az elmúlt tíz éves ciklus vizsgáljuk. A mögöttünk hagyott egy évtizedben ugyanis az ügyfeleknek a háromnegyede megmaradt annál a banknál, amelyiknél hitelét is felvette, ebből következik, hogy a tíz esztendő alatt a hitelfelvevők alig 25 százaléka élt a hitelkiváltás, valamint a bankcsere lehetőségével.
Sőt mi több, a helyzet a jövőben sem változhat meg radikálisan! A témában releváns rögtönzött kutatás szerint ugyanis a válaszadóknak alig a 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy talán megfontolja a bankválasztás lehetőségét, ami nagy valószínűséggel azt fogja jelenteni, hogy jövőre sem haladja majd meg a 4 százalékos küszöböt azok száma, akik ténylegesen élnek ezzel a lehetőséggel. Márpedig a hitelkiváltás lehetősége a kisebb összegű kölcsönök esetében is sokat hozhat a konyhára!

Hasonló bejegyzések