A medencék jelentős része fóliázással készül. A fóliák többfélék lehetnek. Több típus, több vastagság kínál válogatási lehetőséget, de mindegyik a medencék komfortszintját hivatott emelni. A medence fólia, vagy bélésfólia, esetleg pótfólia névre hallgató burkolat rendkívül elterjedt az egész világon. Népszerűségének oka egyszerűségében és magas komfortjában keresendő. Mindemellett rengeteg színben és mintával kapható, így az egyedi igények kielégítésére éppúgy alkalmas, mint a mozaikköves megoldás.
A csempeburkolat még mindig népszerű, azonban kissé elavultnak számít, hiszen az új megoldások sokkal kisebb terhelést jelentenek a medence falára, valamint sokkal kevésbé ridegek. A fólia és a csempés burkolat között továbbá az is egy nagy különbség, hogy a csempék tisztítása nehezebb, lassabb és drágább is, mint a medencefóliáé. A bélésfólia nem csupán otthoni, kerti medencék burkolására kiváló, de a vastagabb típusok közületi medencék burkolására is kiválóak, mert strapabíróságuk megfelel a rendszeres és magas igénybevétel elvárásainak. vannak, másfél centis, azaz 1,5 mm-es vastagságú fóliák, de a 0,5 mm-es típusok is elérhetők, igaz közületi medencékhez nem ajánlottak.
A vastag fóliák nagy részét plusz erősítéssel készítik. Ezek a típusok általában szöveterősítettek és helyszíni kivitelezére kitűnőek. A vékonyabb medencefóliák viszont nem alkalmasak helyszíni kivitelezésre. Ezeket a vékony anyagokat lemezfalú medencék fóliapótlására tervezték, így az épített medencéknél nem használják őket. A medencék lépcsőjére a vastagabb, csúszásmentesített fóliákat ajánlják, mert balesetvédelmi szempontból szükséges, hiszen egy vizes, sima felület óriási veszélyforrás tud lenni. Szintén a vastagabb és csúszásmentes fólia való a feszített víztükrű medencék bukó élének fóliázására, ahol minimális vízvastagság, ám fokozott balesetveszély párosa áll fenn.
A különböző vastagságú fóliák különböző színekben és mintákkal érhetők el, bár tény, hogy a minőségibb, vastagabb daraboknál sokkal színesebb a paletta. vannak már az egyszínűeken kívül olyan fóliák is, melyek a különleges mozaikköves medenceburkolatot imitálva nyújtanak luxusérzetet, ugyanakkor tisztításuk még mindig sokkal egyszerűbb, mint a valódi mozaikcsempés burkolaté. Fólia kiválasztásánál fontos szempont az UV stabilitás, a tisztíthatóság és a mikroorganizmusok megtelepedését gátló bevonat gondolatával is érdekes eljátszadozni.

Hasonló bejegyzések