Az olimpiai falvak jelentős többségét úgy építik meg, hogy a későbbiekben valamilyen másodlagos célzattal fel tudják használni őket az egyes országok. Ebből kifolyólag sok helyen azért építettek óriási társas házakat vagy más speciális ingatlanokat, hogy egy kis átalakítással utána új lakónegyedként funkcionálhassanak, ezzel csökkentve az adott régió lakásproblémáit és így tovább.
Úgy tűnik azonban, hogy nem minden országban ennyire egyértelmű a helyzet, példának okáért már lassan a földdel válik egyelővé az 1936-os berlini olimpiára felépített falu, amelyet bár az esemény után sokáig használtak, több mint 20 éve azonban minden egyes ingatlanja üresen áll.

Olimpiai falu a kipusztulás szélén

Berlin virágzó fővárosától alig 10 kilométerre helyezkedik el Adolf Hitler által az 1936-os berlini olimpiára felépíttetett olimpiai faluja, ami szebb napokat is megélt egykoron, hiszen 20 éve a valamikori csodás épületek ma már romokban állnak. Az óriási ingatlanokban egykoron majdnem 4 ezer atléta és egyéb sportoló lakott a versenyek idején, de a helyszínen külön sportcsarnokok és futópályák is felépítésre kerültek, hogy a sportolók itt edzhessenek és készülhessenek az egyes sportszámokra.
Az említett történelmi olimpiáig fényesen fejlődött és épült épületek és komplexumok a sportesemény után csak átmenetileg maradtak üresen, hiszen a második világháború előtt katonai szálláshelyeket alakítottak ki itt, majd mikor a nagy háború kirobbant, katonai kórházat rendeztek be a helyszínen. Miután a háború véget ért, a szovjet hadsereg szállta meg a területet, és foglalta el az egykori olimpiai falut, és laktanyát létesített az objektumból, ezáltal a Vörös Hadsereg egyik legnagyobb ellátó-központjává vált a falucska, ahol egyes legendák szerint az úszómedence fűtését ellátó alagsori szobákban még kínzókamrák is működtek. A szovjet katonák egészen 1992-ig viselték gondját az egykori olimpiai falunak, amelynek nyomai mindmáig láthatók falfestmények vagy plakátok által.

Műemlékként még megmenekülhet

Miután azonban megtörtént a rendszerváltás, és az orosz katonák kivonultak Németországból, az ingatlan a Deutsche Kreditbank alapítványának kezelésébe került, akik már akkor eldöntötték, hogy szeretnék műemlékként megőrizni az utókornak az egykori épületeket, de mivel a náci, majd a kommunista múlt miatt sokakban nagyon kellemetlen gondolatokat keltettek az épületek, a munkálatok csak nagyon lassan indulhattak be, így éveken át semmi sem történt a faluban a pusztulás kivételével.
Az egykori épületek közül egyelőre még csak egyet újítottak fel 2012-ben, nevezetesen éppen azt, amelyikben Jesse Owens, az olimpián aranyérmet nyert amerikai futó lakott, és győzelmével adott hitelt az egész eseménynek, amiről sokáig úgy vélték, hogy a Harmadik Birodalom befolyása alatt áll. Hogy a többi épület a földdel válik egyenlővé, vagy a jövőben hasonló formában újulhat majd meg, azt egyelőre még senki sem tudja.

Hasonló bejegyzések