Az online számla-adatszolgáltatás bevezetésével komoly hatás éri a könyvelői szakmát. A digitalizáció, az évek során egyre jobban megreformálta a munkaerőpiacot. Kérdéses, hogy a könyvelői szakmát érintő digitális forradalom milyen hatással lesz a későbbiekben. Az Adókamara szerint csak 5-10 éven belül fog érződni a szoftverek elterjedésének hatása.
Természetesen elismerik jótékony hatását, hogy idővel csökkenni fognak az adminisztrációs tevékenységek, azonban baljóslatú találgatások is napvilágot látnak.

A szoftverek uralomra törnek?

A jelenleg is létező programokat, kevesen használják, kisebb-nagyobb cégeknél. A szoftver képes beolvasni számlákat és a rajta szereplő adatokat rögzíteni, OCR segítségével (optikai karakterfelismerés) Ha az online számla-adatszolgáltatás minden számlát képes lesz majd beolvasni és csak külföldi számlákkal kell majd kiegészíteni válhatóan tényleg csökkenni fognak az adatrögzítői feladatok. Felmerül a kérdés, hogy megszűnhet e, az a szakma, amit ma könyvelés alatt értünk, vagy csak átalakul valami mássá.
A szakma komor jóslattal vélekedik, akár 10 éven belül eltűnhet ez a munkakör. Továbbra is szükség lesz elemzésekre, kockázatelemzési feladatokra, belső ellenőrzésekre így egyes vélemények szerint csak átalakul majd az ágazat. Az egyesület szerint, összefogással megoldható lenne a probléma, ha nagyobb irodákat nyitnának, együtt dolgoznának ezáltal nagyobb szakmai tudást tudnának nyújtani az ügyfeleknek.
Továbbá a kontárok kiszűrésével is segíthetnék a szakmát, akiknél nincs feltüntetve az adóbevallásokon, hogy regisztrált mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, adószakértő mind ki lehetne szűrni. Jogosultság nélkül dolgozó könyvelőket pedig kiszűrni. A képzési rendszerek változásával is sokat segítenének, kisebb és nagyobb cégek számára más-más kurzusok hirdetésével. Komor jóslat miszerint eltűnhet ez a jelenleg nélkülözhetetlen szakma, azonban kellő összefogással és alkalmazkodó készséggel ez elkerülhető lehetne.

Hasonló bejegyzések