Noha világszerte még csak nagyon kevés cég vállalkozik rá, mert alighanem az egyik legveszélyesebb és legkockázatosabb vállalkozás, ellenben így is nagyon sok helyen élnek a lehetőséggel, hogy komplett épületeket, lakóházakat, sőt mi több, egész épületkomplexumokat vigyenek át – gyakran egyben – egyik helyről a másikra. Ehhez nem csak speciális műszerek, hanem rendkívül sok türelem, munka és mérnöki tervezés is szükségeltetik, pláne a nagyobb ingatlanok tekintetében.

Kínában új rekord dőlt

Kínáról tudjuk, hogy világviszonylatban szeretik az újdonságokat, ha technikai vagy egyéb megoldásokról, illetőleg fejlesztésekről van szó, így nem véletlen, hogy az épületköltöztetés legújabb rekordja is ott dőlt meg, lévén sikerült áttelepíteniük szinte egyben egy több mint 58 ezer tonnás épületet. A beavatkozásra a Sanhszi tartományban elhelyezkedő Tatungban került sor, ahol egy a kulturális forradalom idejéből fennmaradt óriási épületkomplexumot toltak odébb a kínai mérnökök annak érdekében, hogy szabad utat adhassanak az egykori, szintén történelmi jelentőségű városfal helyreállítását célzó munkálatoknak, ami az óriási épület miatt nem valósulhatott meg.
A hatalmas, H-alakú épületkomplexum 18 ezer négyzetméteren terült el, és mintegy másfél kilométerrel került arrébb eredeti helyéről, miközben 90 fokkal el is fordították a mérnökök annak érdekében, hogy makulátlanul illeszkedjen új helyére. A műveletet irányító Jüan Fenghsziang elmondta, hogy az épületet előbb megemelték, és hatalmas, csúsztatható acéllemezeken tolták el új helyére. Hogy az óriási ingatlan mozgatása könnyebb legyen, az épületet öt részre osztották fel, mert acéllemezekkel együtt az épület teljes súlya meghaladta az 58 ezer tonnát. A művelet során rendkívül aprólékos munkát kellett végezniük a mérnököknek, így nem véletlen hogy közel három évig tartott a művelet, hiszen voltak napok, amikor csak millimétereket tudtak haladni. így a 2012 júliusában megkezdődött műveletsort tavaly év végén fejezték be.

Könyvtár, múzeum és kiállítási csarnok egy épületben

A város vezetősége egyébiránt még 2012-ben döntött arról, hogy helyreállítják a történelmileg igencsak nagy jelentőségű városfalat, amit több kisebb vagy nagyobb épület akadályozott, amelyek többségét lebontották, de a történelmi jelentőségű csarnok esetében inkább az áthelyezést sürgették.
A komplexumról annyit tudni, hogy 1969-ben épült fel, és külsőre szinte megegyezik a pekingi Tienanmen térnél elhelyezkedő Nagy Népi Csarnokkal, ezért a helyiek csak kis népi csarnokként emlegették. Az épület egykoron Mao Ce-tung tiszteletére került felhúzásra a kulturális forradalom idején, ami 1966-tól 1976-ig tartott. Az épületben sokáig áruház működött a kilencvenes évekig, majd egy ideig üresen állt, végül 2009-ben a kormány városi könyvtárat, múzeumot és kiállítási csarnokot alakított ki benne.

Hasonló bejegyzések