A téli fagyok és mínuszok a nyakunkon vannak, és egyszerűen már lehetetlenség nem gondolni a kert téliesítésére, a szivattyú berendezések, kerti tavak, szökőkutak, kerti kutak karbantartására. Ha nem vigyázunk, akkor könnyedén tönkretehetjük a berendezéseket.

Mikor kezdjünk neki a munkának?

Ha a hőmérséklet tartósan alacsonnyá válik, elkezdhetjük a munkálatokat, amikor tíz fok körülire csökken, akkor már ne halogassuk tovább. A fagyokat nem bíró növényeket vigyük be a lakásba, végezzük el az utolsó simításokat a földön, a növényeken és virágokon. A kerti bútorok java része sem szereti a mínuszokat, így az asztalokat, székeket, berendezéseket is távolítsuk el. Ami nem fér a garázsba, a sufniba vagy a pincébe, vagy a meleget kedveli, azt mindenképpen vigyük be a házba.

Kerti tó téliesítése

Tíz fok környékén már megkezdhetjük a munkát. Először is el kell távolítani a szennyeződéseket tóhálóval, iszapporszívóval. Miután ez megtörtént, következhet a befedés, ez történhet fólia vagy háló segítségével. A hálót rendszeresen tisztítsuk meg az odahulló szennyeződésektől. A telelőre vonuló halakat enyhe téli napokon hetente egyszer meg lehet etetni. A vízinövényeket nem szükséges gondozni a hidegben. A tó műszaki berendezéseit, csobogókat, vízforgatót működtető tószivattyúkat öt fok környékénél érdemes leállítani. Amennyiben a szivattyú ötven centiméternél feljebb helyezkedik el, és nincs folyamatosan működtetve, akkor le kell állítani, és fagytól mentes helyen átteleltetni, különben tönkremehet.

Medencék téliesítése

A medencék átteleltetését nem szabad félvállról venni, különben a medenceburkolat károsodhat a fagyok miatt. A falakra ható nyomást lehetőség van fagytestekkel elnyelni, illetve folyadékot kell önteni a vízbe, a gépészeti berendezéseket, szűrőket vízteleníteni kell, a vízforgatós medenceszivattyút fagymentes helyre kell eltenni. Végül a medencét speciális fedőtakaróval kell lefedni.
Ne felejtsük el a kerti kutak téliesítését sem, és ügyeljünk arra is, hogy a locsolótömlők biztonságos, fagytól mentes helyen vészeljék át a szezont. Ha figyelünk a kerti berendezésekre, jövőre ugyanolyan jó állapotban lesznek, mint a téli szezon előtt.

Hasonló bejegyzések