A hevesi rendőrkapitányság egy Eger széli tanpályán az ittas vezetés elleni kampányba fogott, amely véres kisfilmekkel kezdődik az alkoholos befolyásoltságnak köszönhető balesetekről. A tanpálya lényege, hogy totális részegséget szimulálnak vezetés közben, hogy érzékelhetővé váljon, mit lát és érez a részeg ember vezetés közben.

Különleges készülék

A kapitányság négy darabot vásárolt a különleges készülékből, több városban szeretnék bemutatni, hogy kampányuk még sikeresebb legyen. A szerkentyű az illuminált állapoton kívül képes a kábítószeres befolyásoltság állapotának szimulálására is. Vezetés közben kerül a sofőrre a szerkezet, de természetesen csak felügyelet mellett, zárt tanpályákon belül alkalmazzák. A rendőrök egyik igen fontos célja ezzel, hogy a sofőröket szembesítsék a ténnyel: hiába érzik magukat olyannyira erősnek alkoholos befolyásoltság alatt, nem tudják legyőzni hatásait. A baj könnyen megtörténik, és ha viszonylag szerencsésen is alakul a baleset, jöhet a kórházi ellátás, a felépülés procedúrája, és a hivatalos eljárások sorozata.

Tapasztalatok a szemüvegen át

A különleges szemüvegben a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vezetők legnagyobb része csak egyesbe kapcsolt, majd rögtön meg is állt. Ezt követően ismét óvatosan megindult, és a tanpályán elhelyezett bólyasorok közt lavírozni kezdett. Legalábbis a feladat ez lett volna, de a legbátrabb ember is 20 km/óráig merte csak nyomni a gázpedált, majd beismerte: „- Vezettem már alkoholos befolyásoltság alatt, de így sokkal rosszabb volt a helyzet, csak az ügyvédem meg ne tudja!”

Megrázó élmények

A szemüveg felhelyezésekor már rögtön az elején forgatták a sofőrök a fejüket, hogy egyáltalán az indítókulcsot megtalálják, a váltókar sikeres megfogásához pedig egyenesen le kellett hajolni. Itt persze csak a látás zavarodik össze, egy valódi alkoholos vagy kábítószeres hatás alatt az egész test. Egy gyengébb és egy erősebb szemüveg áll rendelkezésre, és az erősebb segédeszköz 2 ezrelék feletti véralkoholszintet szimulál, ami tökéletesen elég volt ahhoz, hogy a bólyasort szinte mindenki kivétel nélkül feldöntse. Ez itt csak bólyasor, a valóságban azonban a halálos balesetet jelentheti.

Hasonló bejegyzések