A matractípusokról szóló cikkeink sorában ez a második, a Zsákrugós és Biomatracok után következzék pár újabb változat. Most a manapság szintén nagyon népszerű „habos” fajtákat vesszük górcső alá.

Habmatrac, azaz hideghab

Az egyik leginkább fejlődő típus. Mára annyiféle változatát fejlesztették ki, hogy akár egy külön cikket is rendelhetnénk hozzá. (Lehet, hogy később meg is tesszünk.) Különböző anyagszerkezet, anyagsűrűség és technológia jellemzi a hideghab matracokat, de vannak bőven közös vonásaik. Ezek a fekvőfelületek nem mások, mint a régi, hagyományos, de mára elavult sima szivacs vagy habszivacs matracok újragondolt, korszerűsített változatai. Kiváló alátámasztást biztosítanak a gerinc és medence számára, így ezeken feküdve is elernyedhetnek izmaink, melynek hatására egész éjszaka pihentető alvásban van részünk. A hideghab matracok jó pontrugalmassággal bírnak, könnyen kezelhetőek és légáteresztő képességük a jobbak közé sorolja őket.
Ha a biomatracokhoz hasonlítanánk őket, melyekről előző írásunkban számoltunk be, akkor azt mondhatjuk, hogy bár antiallergén és antisztatikus szempontból még nincsenek egy szinten, de kényelmi, és ortopedikus alátámasztás szempontjából ma már egyre több, jól kifejlesztett habmatrac közelít hozzájuk. A régi egyszerű szivacsmatracok számos hátránnyal bírtak. Az atkák, baktériumok számára megfelelő közeg alakulhat ki bennük, így az egészségügyi kockázattal számolni kell. Tisztításuk nem bonyolult, azonban ha például a rettegett ágyipoloska felüti fejét, a régi szivacsokban kitűnően elszaporodik és vígan megél. a régi szivacsmatracok legtöbbször túl puha fekvést biztosítottak, ami rossz alváshoz és gerinc, hát, nyaki bántalmakhoz vezethet. Az új hideghab matracoknál ilyesmiről nincs szó, már persze ha megfelelő minőséget vásárolunk. Sajnos ilyen szempontból minden matractípusnál nagy a szórás, de ez manapság minden termékre igaz. A biomatracokhoz hasonlóan ezen típusok is rugalmas ágyráccsal kombinálva adják meg az általuk elérhető legmagasabb komfortfokozatot.

Memory Foam azaz Emlékezőhab

A hideghab matracoknál sokkal hatékonyabb, sőt a ma ismert legkiválóbb, legjobb alátámasztást, egészséges és komfortos alvást biztosító matractípus, melynek az ára is magasabb az átlagnál, de élettartamára sem lehet panasz. A matracoknál az egyik legfontosabb vagy talán a legfontosabb az, hogy mennyire természetesen támasztják alá ortopédiailag testünket.
A memory foam matractípust – ahogy számos, ma már alapvetőnek számító eszközt, használati tárgyat –az 1970-es években, a nagy Amerikai űrprogram keretein belül fejlesztette ki a NASA. Az anyag nem más, mint egy hőre lágyuló polietilén hab, ami tökéletesen felveszi a rá nyomást gyakorló test formáját és azt nyomáspontok kialakulása nélkül, a vérkeringésre gyakorolt nyomás nélkül egyenletesen és az emberi test számára kifogástalanul támasztja alá. A rosszul alvók, reggeli váll-, nyak- és hátfájással küzdők, forgolódók számára igazi kincs, hiszen általuk eddig nem tapasztalt komfortot biztosítva teszi lehetővé a kényelmes, egészséges, nyugodt, pihentető alvást. Egy felmérésből kiderült, hogy 80%-kal csökkentheti az éjszakai nyugtalan forgolódás mértékét.
Olyannyira ideális az emberi test számára, hogy világszerte használják egészségügyi intézményekben, mivel anti-decubitus hatása miatt nagyon hosszú időn keresztül meggátolja a felfekvések kialakulását. Ágyhoz kötött személyek számára szinte elengedhetetlen ágymatrac típusról beszélünk, mely az otthoni betegápolásban szintén egy igazi csodatévő. A memóriahab matracok kitűnő légáteresztő képességgel rendelkeznek, így még alvási klíma szempontjából is ideálisak. A matrac – különleges tulajdonságainak köszönhetően – rugalmas és merev alátámasztású ágyráccsal is kitűnően összepárosítható, de ennek ellenére figyelni kell a gyártó által megjelölt típus használatára, mert néhány speciális esetben lehetnek kivételek.

Hasonló bejegyzések