Az ipari méréstechnikák területén jelentős sikereket elért Kreon bejelentette legújabb, AirTrack Roboto névre keresztelt automatizált mérőcelláját, amelyet direkt tapintómérős és lézerszkenneres mérésekhez álmodtak meg.
A gyártó az újdonságot a teljes 3D szkenner portfóliójának integrálásához álmodta meg a Metrolog X4 i-Robot rendszer mellé, amely jelenleg nem csak az egyik leggyorsabban növekvő, hanem legjelentősebben fejlődő megoldás is a robotizált méréstechnika területén.

A Kreon sikerének titka

A Kreon idestova hosszú-hosszú évek óta abból nyeri sikerének alapjait, hogy olyan kiemelkedő pontosságú 3D lézerszkennereket készítenek, amelyek páratlan képességeik mellett rendkívül könnyen felszerelhetők szinte bármilyen mozgatható, ergo robotikus karra, szerszámgépre, de akár még számítógéppel, vagy manuálisan irányított koordináta mérőgépekre is. A cég pedig most bejelentette legújabb integrációját, aminek köszönhetően kiderült, hogy a Kreon szkennereket immáron bármilyen tetszőleges robottal kombinálhatjuk, sőt ebből kifolyólag be is építhetjük a Metrolog X4 i-Robot rendszerbe.
Thierry Rebillard, avagy a Kreon Technologies elnöke elmondta, hogy újdonságok egy rendkívül nagyszerű alternatíva, sőt konkrét megoldás is arra vonatkozólag, hogy megvalósításra kerülhessen az automatizált gyártósorokon is a minőség-ellenőrzés. Thierry kifejtette, hogy mivel a velük együttműködő ügyfelek igényei folyamatosan és rohamtempóban növekednek, ezért a felmerülő igények kielégítésének érdekében létrehoztak egy olyan új megoldást, amely képes ötvözni az tapintómérőkkel, illetve az érintésmentes, ámde nagy sebességű lézerszkennerekkel történő mérések legfontosabb előnyeit. Érdekesség, hogy a Kreon által megálmodott szisztéma teljes egészében egy kamera alapú optikai mérőrendszernek tekinthető, aminek hála mérés teljes mértékben függetleníthető a robot pozicionálási pontosságától vagy beállításaitól.

Egy teljesen új mérföldkő

Bertrand Gili, a Metrologic Group elnöke a téma kapcsán kifejtette, hogy a Metrolog X4 i-Robot több évek fejlesztés alatt áll, és egy teljesen új mérföldkövet, egy egészen új mércét jelent az automatizált 3D-s méréstechnika területén. Ez nem meglepő, hiszen a Metrologic Group idestova már több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik nem csak a mérés és a CMM programozás, hanem ezen túl a rendszer interfészek, illetve a pontfelhő kezelés tekintetében is, ami hozzájárult ahhoz, hogy most egy ilyen úttörő és lényeges újdonságokat garantáló rendszert alkossanak meg. Bertrand szerint nem csak számukra nagy elismerés, hanem az ipari méréstechnika ágazatában is nagy előrelépés, hogy a Kreon csúcstechnológiás mérőegységei végre kompatibilissé váltak a rendszerrel.
A gyártó egyébiránt a Control 2015 kiállítás keretein belül mutatta be a tapintóval és lézerszkennerrel egyaránt felvértezett Metrolog X4 i-Robot rendszerbe integrált Air Track Robotoot, amely ennek megfelelően a gyakorlatban is bemutatta, illetve bizonyította, hogy a Kreon innovatív újdonságai ténylegesen is egy megbízható és bárki számára egyszerűen kezelhető megoldást biztosítanak minden egyes ügyfél számára.

A Kreon újdonságának legnagyobb előnyei

Mivel a Kreon újdonsága valóban óriási mérföldkő az ipari méréstechnológia területén, ezért fontos kiemelni a rendszer és a szkenner legfontosabb újdonságait és előnyeit is. Az egyik leglényegesebb alighanem az, hogy a Metrolog X4 i-Robot már lehetővé teszi, hogy ne csak egy-egy darabot, hanem akár a gyártósoron végigfutó összes terméket pontosan megmérhessünk, hiszen a rendszer képes bármilyen felület gyors és rendkívül pontos ellenőrzésére.
További nagy újdonság még, hogy a Kreon ezúttal egyetlen mérőfejben tudta kombinálni a tapintómérők és a lézerszkennerek sajátosságait és előnyeit. A kettő ráadásul külön-külön is alkalmazható, sőt a rendszer rendkívül, szinte észrevehetetlenül gyors váltást képes eszközölni a tapintómérős és a lézerszkenneres mérés között. A rendszer által ráadásként bármilyen szabad felület vagy geometriai alakzat mérhető, sőt lehetőséget biztosít beépített programozási- és riport készítésére is.

Hasonló bejegyzések