Noha azt már korábbi kutatások bebizonyították, hogy a megszületett kisgyermekek melletti kisállattartás pozitív hatást gyakorol az édesanya hangulatára, valamint a gyermek fejlődésére és immunrendszerére is, ugyanakkor a Detroitban megtalálható Henry Ford Kórház kutatói szerint a terhesség idején is igencsak szerencsés állatot tartani.
Ha tehát van kis kedvencünk, legyünk vele sokat és nyugodtan, mert egyrészt pozitívan befolyásolja hangulatunkat, ezen felül egészségügyi előnyökkel is jár mindez, ami nem csak számunkra, hanem a születendő baba számára is rengeteg előnnyel jár.

Megakadályozhatjuk az asztmát

Az amerikai egyetemi kórház tudósai több éves vizsgálattal ugyanis bebizonyították, hogy amennyiben a terhesség során a kismama egy kisállattal élt együtt a lakásban – többnyire kutyával vagy cicával –, azzal sokkal nagyobb mértékben meg tudta akadályozni, hogy gyermeke később allergiás vagy asztmás legyen. A szakértők egészen pontosan azt tapasztalták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik édesanyjuk pocakjában közvetett módon rendszeresen érintkeztek kisállatokkal, sokkal kisebb – átlagosan 28 százalékkal kevesebb – volt az úgynevezett immunglobin szintje, mint azoknál a gyerekeknél, akik még a pocakban sem érintkeztek állatokkal.
A kutatók kíváncsiak voltak arra, hogy a számok vajon változnak-e, és ha igen akkor mennyiben, ha figyelembe veszik az értékek során a származást és a bőrszínt. Ekkor azt tapasztalták, hogy a háziállatok a legjobb hatást ezen a téren az ázsiai és a közel-keleti babákra tudták kifejteni, hiszen esetükben 33 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki asztma vagy allergia ilyen esetben a későbbiekben, míg az afroamerikai gyerekek esetében a hatás sokkal kisebb, alig 23 százalékos volt ugyanebben a tekintetben. Érdekesség, hogy a kórház tudósai összefüggést találtak a természetes módon és császármetszéssel született babák immunglobin-szintje között is, ezáltal azoknál a gyermekeknél sokkal kisebb volt az asztma esélye, akik természetesen születtek.

Nem szabad mindentől óvni a kismamákat

Dr. Christine Cole Johnson, avagy a kutatás vezetője elmondta, hogy a fentiek bizonyítják, hogy a terhesség során az édesanyákat nem szabad még a széltől is óvni, hiszen a számok azt mutatják, hogy minél változatosabb baktériumflórával találkozik az édesanya, és minél természetesebben születik a gyereke, annál erősebb lesz a lurkó immunrendszere. Az érintkezéssel ugyanis nem csak az anyuka, a gyermek már a pocakban megtapasztalja a külső világot, és a szülőcsatornában szintén új mikroflórákkal érintkezik, ami elősegíti ezt a hatást.
A kutatás során a Henry Ford Kórházban 2003 és 2007 között közel 1200 újszülöttet vizsgáltak meg a fenti eredményekhez, miközben a babákat a születésük után hat hónappal és két éves korukban szintén megvizsgáltak egy vérminta segítségével, így tapasztalták meg a fenti eredményeket.

Hasonló bejegyzések