A szerelem gyümölcse a gyermek – tartja a mondás. Az első baba érkezése gyökereiben változtatja meg a családot. Legyen szó anyuról vagy apuról, éjszakákról és nappalokról, szabadidőről vagy alvásról, vége-hossza sem lenne a felsorolásnak, ha azt akarnánk összeszedni, miben lesz más az élet a baba születése után.

A boldog szülők felhőtlen öröme azonban nem minden esetben tart sokáig. Az öröm marad, egyértelműen, de a felhőtlenség… Ez már erősen kérdéses. A baba igényei mindent felül- és átírnak – nincs ez másként a házassággal, házasélettel sem.

Az első hat hét

A szerelmes férfi a gyermek születése után is igényli a fizikai kapcsolatot. Egy nőnél ez természetesen nem feltétlenül igaz. A szülés okozta testi változások kihatnak a nő igényeire, az első hat hétben pedig kifejezetten ellenjavallott bármiféle szexuális tevékenység, elsősorban az édesanya egészségére való tekintettel.

A hat hét letelte után az újdonsült apukák úgy érezhetik, egyértelműen szabad a pálya, azonban érdemes megvárni a félreérthetetlen jelzést, vagy ami még előnyösebb, átbeszélni az édesanyával a továbbiakat. A testi változások lelki átrendeződést is magukkal hoznak, ez pedig nagy mértékben befolyásolhatja az igényeket. Ez utóbbi átrendeződés természetesen az édesapát sem kerülik el.

Éjszakai ébredések

Az, hogy a babák gyakorlatilag állandóan igénylik az édesanya közelségét, továbbá az első időszakban akár többször is felébredhetnek az éjszaka folyamán enni, akár az édesapa libidójára is hatással lehet. A kialvatlanság, a folyamatos gyereksírás, a gyakran bizonytalan, „vajon mindent jól csinálunk” kérdést felvető, ismeretlen helyzetek sokasága miatt a férfi úgy érezheti, hogy elindul a potenciaproblémák útján.

Azonban nem érdemes véglegesnek tekinteni az effajta átmeneti zavarokat, ugyanis idővel, ahogy megszokja a baba a világot, úgy lesz a szülőknek is egyre természetesebb, hogy hárman vannak a családban. Az idő előrehaladtával csökken az éjszakai ébredések száma, ez pedig pozitív hatással lesz a pár megújult szerelmi kapcsolatára, és az együttlétek száma és minősége visszatérhet a szokásos kerékvágásba.

Hasonló bejegyzések