Nem lehet eléggé hangsúlyozni a számítógépünk és adataink védelmét, az IT biztonság mind magánszemélyeknél, mind vállalkozásoknál nagyon fontos dolog kell, hogy legyen.
Ma már különösebb programozói tudás sem kell ahhoz, hogy a rosszakarók betörjenek egy-egy számítógépbe, ezért különösen fontos, hogy gépünk megfelelő védelemmel rendelkezzen. Amit minden magánfelhasználónak meg kell tenni az az, hogy első lépésben védje le a számítógépét jelszóval, kapcsolja be a tűzfalat a gépén, és tegyen fel egy vírusirtó programot. Lehetőleg kerüljük el, hogy idegen használja a gépünket, de természetesen megannyi módja van az interneten keresztül a behatolásnak. Sose nyissunk meg gyanús linkeket, ne töltsünk le furcsa, idegenektől származó mellékleteket.
Mindig frissítsük a vírusirtót, és rendszeresen futtassuk is végig a rendszerünkön! Emellett nem árt, ha fél szemünk rajta van a legújabb terjedő vírusokon és férgeken, így könnyebb lesz kivédeni őket. (Minden nagyobb hírportál lehozza, ha valami komoly vírus terjed a világhálón, de informatikai oldalakon is lehet tájékozódni)
Cégeknél, ahol egyszerűen nem lehet rés a hálózaton, az informatikai biztonságtechnika elengedhetetlen. A rendszernek stabilnak kell lennie, az ellenőrzéseknek rendszereseknek, különben elég egy rosszakaró, és a fontos (és sok esetben titkos) információk illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Érdemes bizonyos időközönként biztonsági tesztelésnek alávetni a hálózatokat, a szervereket, alkalmazásokat.
Léteznek például behatolásos tesztelések, amikor külső támadóként vizsgálják a rendszert, hogy mennyire sebezhető. Ezen felül létezik belső auditálás, mely során a rendszert, különféle szolgáltatásokat és a szervereket vizsgálják át. Nemcsak alkalmi elemzések léteznek, hanem rendszeres megfigyelés és tesztelés is. A legnagyobb veszélynek a webshopok, a bankok, biztosítók, internetes tartalomszolgáltatók vannak, mert a bevételt befolyásolhatja, ha valami nem működik a rendszerben, vagy ha támadás érte. Elengedhetetlen mozzanattá vált az IT biztonság, ezen nem szabad spórolni!

Hasonló bejegyzések