Ahogy egyre gyorsabban fejlődik a technika, úgy az autóápolás területén is egyre több olyan szert találunk, amelyek folyamatosan korszerűsödnek. Egy autó nagyon értékes a család számára, mind praktikussági, mind anyagi szempontból, ezért igyekszünk minél jobban védeni, ha lehet, garázsban tartani. Körültekintően kell eljárni ápolását illetően is, mert ha nem a megfelelő tisztító- és ápolási szereket használjuk, nagyobb kárát láthatjuk, mint hasznát.

Karosszériaápolók

A legnagyobb kínálat kétségtelenül a karosszériaápolókból áll rendelkezésünkre. Ha csak a mosószereket vesszük sorra, már rengeteg félét találunk az áruházakban. A karosszériaápolókkal kapcsolatosan van egy aranyszabály: mégpedig az, hogy autómosáskor évente maximum 2-3 alkalommal szabad használnunk, mert agresszív oldószeres mosószernek számítanak, és bár a zsíros, nagyon makacs foltokat is hatékonyan eltávolítják, a fényezést azonban mattítják. Így hiába tartanánk gondosan kocsibeállóban autónkat, és ápolnánk gondosan, egy idő múlva külseje megviseltté válna, érdemes tehát erre odafigyelnünk. Vannak köztük olyan típusúak is, amelyek nemcsak tisztítják az autót, hanem ápolják és védelmet is nyújtanak, ezekről azonban érdemes tudni, hogy az általuk képzett védőréteg nem mindig tart hosszan.

Vaxolás

A vaxolás tulajdonképpen viaszolást jelent, és ennek lényege az, hogy egy vékony viaszréteget von a lemezek felületére, ami képes a porszemcsék és más szennyeződések támadását kivédeni, valamint a napsugarak káros hatásait is enyhíti. Nagyon hasznos lehet ez akkor, ha nem tudjuk biztonságos helyen tárolni autónkat, és fokozott védelemre tartunk igényt. A vaxok tehát egy egészen ellenálló fedést nyújtanak. Ha gondosan bevaxoljuk a felületet, akkor szép fényű lesz, víztaszító hatása figyelemreméltó, és érdemes feljavítani vele a megkopott felületek állapotát is.

Polírozás

Egy szakszerű polírozással elérjük, hogy a fényezés felső, mattabb rétegét lecsiszolva szinte új kinézetűvé varázsoljuk autónkat. Különböző fokozatú szereket találunk ehhez a piacon, és barkácsáruházakban nagyon jó polírozógépeket is vásárolhatunk. Ez azonban inkább annak ajánlott, aki már jártasabb, tapasztaltabb ennek területén, rendelkezik megfelelő rutinnal, mert sajnos szakszerűtlen használattal nagy kárt tehetünk autónkban. Egy jól kiválasztott polírozószerrel azonban a fényezés apró karcait könnyedén eltüntethetjük, és szép, fényes autóval gurulhatunk be autóparkolónkba.

Hasonló bejegyzések