A világ országai közül jelenleg Kína és Amerika folytat óriási harcot egymással azzal kapcsolatban, hogy ki tud jelentősebb mennyiségű zöldenergiát előállítani. Ez a verseny jelenleg a környezetvédelem szempontjából nagyon előnyös, hiszen mindkét ország élen jár még mindig az energiatermelésből származó környezetszennyezésben, amit a zöldenergiával rövidtávon szeretnének lecsökkenteni.

Jelentős előrelépés Amerikában

A folyamatos beruházásoknak köszönhetően az amerikai energetikai adatokat kezelő EIA legfrissebb közleményéből kiderült, hogy Texas államban már a villamosenergia-szükségletek több mint negyedét szélerőművekkel látják el, és ugyanez az energiaforrás a teljes amerikai energiafelhasználásnak mintegy 5 százalékát adja. Az EIA adatai szerint az USA egyre komolyabb rekordokat dönt meg ezen a téren, ugyanakkor az ország ennek ellenére sem tudta csökkenteni CO2 kibocsátását, sőt mi több, inkább növekedtek ezek az értékek. A jelentés alapján Amerika áramfogyasztásának közel 15 százalékát ma már megújuló energiaforrások biztosítják, így főként napelemes rendszerek és szélerőművek. Ez önmagában talán kevésnek tűnhet, de ha azt vesszük alapul, hogy a korábbi évek után sokan azt hitték, hogy Amerika 2040-ig képtelen lesz elérni ezt az értéket, akkor mindenképpen pozitívan tekinthetünk a fentiekre.
A legjobb pedig még csak most következik: az energiatermelés kapcsán a legjelentősebb ugrást a napenergia tudta produkálni, ami 108 százalékos növekedést produkált a korábbi értékekhez képest. Ezek az értékek elsődlegesen annak köszönhetők, hogy csak Kaliforniában ma már 700 megawatt kapacitáson működnek az otthonok tetőszerkezetére épített napelemek, méghozzá több mint 2 ezer megawattos közüzemi napenergia-berendezés mellett. 2015 májusáig ezek az értékek elegendőek voltak ahhoz, hogy kielégítsék az adott állam áramszükségleteinek közel 15 százalékát, ami több mint 6 százalékos emelkedést jelent egyetlen év alatt.

Texas a nyerő a szélenergiában

Noha Texas állam arról híres, hogy sok helyen egy kapavágással olaj fakasztható a földből, mégis ebben a régióban nőtt meg a legjelentősebb mértékben a szélenergia-termelés mértéke. Ezzel kapcsolatban a legnagyobb probléma, hogy képtelenek állandó teljesítményt nyújtani, így bár elméletileg képesek az egész állam szükségleteinek közel 30 százalékát kielégíteni, ez csak ideális időjárási viszonyok között igaz állítás. Jelenleg hivatalosan Amerika 5 százalékát biztosítják szélerőművek, de az előrejelzések szerint az év végére ez az adat már a 7 százalékot is meghaladhatja, jövőre pedig 10 százalék fölé is kúszhat majd. A helyzetet kicsit beárnyékolja, hogy az USA olyan fejlődést produkált, hogy ezzel egyetlen negyedév alatt 5,48 százalékkal növelte meg a fosszilis tüzelőanyagokból származó energiatermeléshez kapcsolódó CO2 kibocsátásának mértékét.

Hasonló bejegyzések